112

Shell aangeklaagd voor explosie en lekkage giftig ethyleenoxide Moerdijk

Olie- en gasconcern Shell wordt aangeklaagd voor een grote explosie in de fabriek in Moerdijk in 2014. Behalve voor de ontploffing is het bedrijf ook gedagvaard voor de lekkage van het giftige ethyleenoxide van november 2015 tot en met januari 2016 in Moerdijk.

Het Openbaar Ministerie heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van Het Financieele Dagblad.

Twee gewonden

Op 3 juni 2014 explodeerde een reactor van de fabriek in Moerdijk door een onverwachte reactie tussen stoffen. De reactie veroorzaakte meerdere ontploffingen en er volgde een grote brand. Door de calamiteit raakten twee mensen gewond. De schade liep in de miljoenen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde na onderzoek dat het bedrijf te weinig oog had voor de risico’s.

Lees ook: OM onderzoekt grote brand Moerdijk

Eind januari 2016 ontdekte Shell Moerdijk een lekkage van het gevaarlijke en kankerverwekkende ethyleenoxide. Doordat per ongeluk een afsluiter was blijven openstaan was vanaf 21 november 2015 27,7 ton van de giftige stof in de lucht terecht gekomen. In dit geval concludeerde de Onderzoeksraad dat het bedrijf fouten maakte bij de inschatting van de veiligheidsrisico’s. De maatregelen om een ongeplande uitstoot te voorkomen en te detecteren, waren niet voldoende.

Zaak tegen Shell wegens omkoping

De strafzaak tegen Shell voor de calamiteiten in Moerdijk dient op 14 en 16 mei bij de rechtbank in Den Bosch. Eerder op vrijdag werd bekend dat het OM ook bezig is met een zaak tegen Shell wegens omkoping bij de exploitatierechten van een olieveld voor de kust van Nigeria.

Lees ook: Nigeria eist miljarden van onder andere Shell aan achterstallige belastingen
Lees ook: Weduwen dagen Shell voor rechter wegens executies echtgenoten

Een woordvoerder van Shell liet weten dat het bedrijf de gang van zaken in Moerdijk betreurt. “Het spijt Shell oprecht voor buren, klanten en andere betrokkenen wat er is gebeurd. We begrijpen dat het OM tot dagvaarding is overgegaan. Shell Moerdijk heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.”

ANP