Sekswerkers voeren campagne in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) – De maatschappij moet sekswerk als gewoon werk zien. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne die Amsterdamse sekswerkers vanaf woensdag twee weken lang voeren. Op elektronische posters bij bus- en tramhaltes vragen zij aandacht voor hun werk. De boodschap is iedere minuut tien seconden te zien op verschillende plekken in de binnenstad.

De campagne komt op het moment dat het stadsbestuur van Amsterdam iets wil doen aan de misstanden in de prostitutie en de overlast op de Wallen. Burgemeester Femke Halsema stelt de raad onder meer voor raambordelen te verplaatsen naar elders in de stad. Een andere mogelijkheid is juist meer werkplekken op de Wallen en rond het Singel. Ook een optie is de gordijnen van de ramen te sluiten, zodat de sekswerkers niet meer te zien zijn vanaf de straat.

De sekswerkers zeggen dat de campagne losstaat van de discussie die Halsema heeft aangewakkerd. Wel zien ze het als een goed moment om aandacht te vragen voor hun werk. Prostituees hopen dat de campagne ook leidt tot betere arbeidsvoorwaarden en betere bescherming tegen uitbuiting.

Meerdere prostituees trappen woensdag om 11.00 uur de campagne af op het Damrak.