Sport

Schaatsfanaten kunnen weer los! Banen op natuurijs open na vorst

Na de vorst in de nacht van zaterdag op zondag hebben verschillende ijsbanen in het land zondag de deuren kunnen openen. Onder meer in het Utrechtse Doorn, het Zuid-Hollandse De Lier en het Groningse Noordlaren kunnen schaatsliefhebbers hun hart ophalen.

Bij de Doornsche IJsclub zijn schaatsers zondag sinds 8.00 uur welkom op het natuurijs in Doorn. De eerste schaatser daar was de burgemeester. Volgens de ijsclub waren er een uur na opening al behoorlijk wat liefhebbers. (Tekst gaat verder onder video)


Lees ook: Draaiboeken voor schaatsmarathons op natuurijs uit de kast: eerste waaghalzen doen al schaatspoging

Ook IJsclub Hard gaat-ie in De Lier laat weten dat de ijsbaan zondag open is. IJsvereniging Noordlaren denkt zelfs al na over de eerste marathon. Aan RTV Noord heeft de vereniging laten weten dat de ijsbaan open is. ”de volgende stap is een marathon”, zo zou de vereniging hebben gemaild naar de regionale omroep

Ook in het Noord-Brabantse Bladel kan er geschaatst worden. Om 09.00 uur ging daar de ijsbaan naast de Mariaschool aan het Hofplein open. IIsmeester Jules Broens is de hele nacht in de weer geweest. Met trots en met veel genoegen ziet hij de kinderen schaatsen en ijspret beleven. Ook grote mensen schaatsen hun rondjes op de gladde ijsbaan.

Eerste marathon

Met de eerste berichten over de aankomende vorst, kunnen volgens de schaatsbond KNSB ook de draaiboeken voor de eerste marathons op natuurijs uit de kast. Verschillende weersvoorspellingen verwachten meerdere nachten van -3 tot -5 graden, waarmee de ijsbanen in de loop van volgende week open zouden kunnen.

Een marathon kan op een ijsbaan plaatsvinden zodra het ijs een dikte van drie centimeter heeft bereikt, aldus de KNSB. Zodra KNSB-competitieleider en oud-marathonschaatser Willem Hut langs is geweest om te bevestigen dat het ijs geschikt is, kan de wedstrijd plaatsvinden.

Koude nacht

Het heeft voor het eerst deze winter plaatselijk streng gevroren. In Leeuwarden daalde de temperatuur in de nacht van zaterdag op zondag naar -10,1 graden. Aan de grond vroor het zelfs 10,8 graden. Bij temperaturen beneden -10,0 graden is sprake van strenge vorst.

Ook in de Ryptsjerksterpolder, vlak boven Leeuwarden, binden sommige waaghalzen ook weer de ijzers onder hun voeten. Hier kan op sommige plekken het ijs nog niet dik genoeg zijn. Als je geen nat pak wilt halen is het veiliger om naar een ijsclub te gaan. (Tekst gaat verder onder video)


In De Bilt koelde het af naar 5,1 graden. Daarmee was er matige vorst. In De Bilt heeft het al sinds 25 januari 2013 niet meer streng gevroren.

In de winter van 2017-2018 kwam het pas op 7 februari tot de eerste officiële matige vorst. De eerste matige vorst dient zich normaal gesproken eind november of begin december aan. Gemiddeld komen er in het winterhalfjaar in totaal 12 dagen met matige vorst voor.

ANP/Redactie