Lifestyle & Entertainment

Sambal bij? We gaan steeds minder vaak langs de afhaalchinees

We gaan steeds minder vaak langs de afhaalchinees en dat is te zien aan het aantal Chinees-Indische restaurants in ons land. Dat aantal daalde in de afgelopen tien jaar met twintig procent.

In totaal kun je nu nog bij zo’n 1.600 restaurants terecht voor een portie babi pangang, foe yong hai, nasi of saté. Dat blijkt uit een recente publicatie van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. In de jaren 80 ging een op de drie Nederlanders nog maandelijks een hapje eten bij ‘de Chinees’. Nu zit dit ‘nauwelijks meer in ons systeem’, zo schrijven de onderzoekers.

Lees ook: ‘Babi Pangang moet op de lijst voor cultureel erfgoed komen’

In Zeeland en Limburg verdwenen de meeste Chinees-Indische restaurants (30 procent). In Tilburg sloten in tien jaar tijd dertien restaurants de deuren. Terwijl in Den Haag en Leeuwarden nog juist relatief veel Chinees-Indische restaurants te vinden zijn.

Nieuwe concepten in plaats van afhaalchinees

Volgens Van Spronsen zijn veel restaurants getransformeerd tot wok- of all-you-can-eat restaurants. Daarnaast kiezen we sneller voor restaurants die Aziatische keukens mixen. Denk hierbij aan restaurants die specifiek ramen of noedelsoep serveren, of zich richten op teppanyaki, dimsum of hotpot, een soort Chinese fondue.