Rutte: kritiek Maleisië teleurstellend

BRUSSEL (ANP) – De kritiek van Maleisië op de laatste bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT) dat de ramp met vlucht MH17 onderzoek, is teleurstellend en verwarrend. “Ik kan me voorstellen dat de nabestaanden zeer teleurgesteld zijn en de kritiek heel veel verwarring oproept”, zei premier Mark Rutte voor aanvang de EU-top in Bussel. “Dat voel ik ook zo.”

De Maleisische premier Mahathir Mohamad doet de aanklacht tegen vier verdachten voor het neerhalen van het vliegtuig vijf jaar geleden, waarbij 298 doden vielen, af als een campagne tegen Rusland. Er worden geen bewijzen geleverd, maar enkel zaken ”van horen zeggen” opgevoerd, zei de premier.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met Maleisië en dat wil Rutte eerst afwachten. Zo nodig neemt hij daarna zelf contact op met de Maleisische premier. Hij verwacht overigens niet dat diens uitspraken consequenties hebben voor het strafrechtelijk onderzoek.

Rutte zal zijn collega’s in de avond vragen hem te steunen door opnieuw een eensgezinde oproep aan Moskou te doen om mee te werken aan volledige waarheidsvinding.