Politiek

Rutte ziet Klaas Dijkhoff niet per se als zijn opvolger

Premier Mark Rutte ziet fractievoorzitter Klaas Dijkhoff niet per se als zijn opvolger als VVD-lijsttrekker. Dijkhoff wordt vaak genoemd als kroonprins, maar zijn imago liep een deuk op door onder meer ophef over zijn reiskostenvergoeding en wachtgeld.

Dijkhoff is nu fractievoorzitter van de VVD. In Elsevier Weekblad zegt Rutte dat hij in Dijkhoff niet per se een toekomstige lijsttrekker ziet. Volgens het tijdschrift laat Rutte daarmee feitelijk de VVD-kroonprins vallen. “Klaas is prima. Maar ‘t is niet per se hij. Dat is niet zo.”

Rutte zelf zegt in een reactie dat hij “helemaal niemand” laat vallen. “Er wordt nieuws gemaakt van iets dat er helemaal niet is.” Volgens hem schetste hij alleen maar hoe het proces bij VVD werkt.

Lees ook: VVD zakt verder weg in de peilingen door wachtgeldkwestie Dijkhoff

‘Anarchistische club’

Eind november kwam Dijkhoff onder vuur te liggen nadat bekend werd dat hij bovenop zijn salaris jaarlijks nog 37.000 euro wachtgeld krijgt. Daarnaast kreeg hij ook 4900 euro reiskostenvergoeding per jaar, die hij niet maakte. Op dat moment was hij niet van plan dat geld terug te storten.

Een paar dagen later kwam hij daar op terug en gaf hij aan dat hij de reiskostenvergoeding, die hij onterecht opstreek, terug gaat betalen. Het wachtgeld dat hij ontving, wil hij niet terugbetalen. Wel zegt hij dat hij het nog te ontvangen wachtgeld gaat terugstorten.

Lees ook: VVD-fractievoorzitter Dijkhoff ziet toch af van wachtgeld na ophef

Waar is Klaas?

Onze verslaggever Charlotte Nijs ging naar Klaas Dijkhoff op zoek voor een reactie, maar kon hem niet vinden. In de Tweede Kamer had hij zich moeten melden bij de stemmingen in de plenaire zaal, maar daar kwam hij niet opdagen. De voorzitter van VVD bleek in geen velden en wegen te bekennen.

ANP/Redactie