Politiek

Rutte geeft toe aan Kamerleden en schuift aan bij gesprek over racisme in het voetbal

Premier Mark Rutte gaat volgende week in gesprek over racisme in het voetbal. Minister Bruno Bruins van Sport kondigde maandag het gesprek aan naar aanleiding van de racistische spreekkoren naar voetballer Ahmad Mendes Moreira.

Clubs Excelsior en FC Den Bosch zijn door Bruins uitgenodigd, net als de scheidsrechters en vertegenwoordigers van voetbalbond KNVB. Op aandringen van Kamerleden schuift de premier nu dus ook aan. Het gesprek vindt volgende week vrijdag plaats.

Oerwoudgeluiden vanaf tribunes

Excelsior-speler Mendes Moreira was zondag tijdens de wedstrijd in de eerste divisie tegen FC Den Bosch het mikpunt van de racistische spreekkoren. Er klonken vanaf de tribunes sinterklaasliedjes en oerwoudgeluiden als de donkergetinte speler aan de bal was.

De aangeslagen voetballer moest door medespelers tot rust worden gebracht. Scheidsrechter Laurens Gerrets besloot daarop het duel te staken. Later werd besloten om de wedstrijd te hervatten.

Rutte, Bruins en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid spraken zich maandag al tegen uit de racistische stadionteksten uit.

Statement Oranje tegen racisme

Ook het Nederlands elftal maakte dinsdag een statement tegen racisme in het voetbal. De KNVB deelde een foto waarop de spelers hand in hand te zien zijn. Daaronder schrijven ze: Enough is enough #StopRacism. Oranje speelt ‘s avonds tegen Estland in de EK-kwalificatie.

Lees ook: Het Nederlands elftal heeft er genoeg van #StopRacism

D66-Kamerlid Jan Paternotte wilde Rutte er dinsdag tijdens het vragenuurtje over aan de tand voelen, maar in eerste instantie zou Bruins op de kwestie antwoorden. Na kritiek van de oppositie kwam de premier toch naar de zaal. Kamerleden drongen er bij hem op aan om een voortrekkersrol te pakken bij het tegengaan van racisme.

“Honderdduizenden Nederlanders voelden dit weekend de pijn van Moreira”, aldus Paternotte. Maurits von Martels (CDA) wil weten wat de inzet van het gesprek wordt. “Wat het CDA betreft is het hard nodig dat er sancties komen.” Rutte wil vooral luisteren naar de KNVB en horen wat ze nu al kunnen doen en wat er eventueel nog meer mogelijk moet worden.

Lees ook: ‘Geen publiek meer bij wedstrijden FC Den Bosch na racisme’

De premier sloot zich aan bij alle veroordelingen over racisme, “maar een vuist maken tegen racisme lukt alleen als we elkaar op gedrag aanspreken”.

De afspraak, die overigens nog onder voorbehoud is vanwege de drukke agenda van de premier, is dinsdagavond gemaakt, voorafgaand aan de wedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Estland.

‘Zwarte Piet is andere discussie’

Groenlinks-leider Jesse Klaver wilde weten of Rutte een gesprek wil aangaan met actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die de premier afgelopen weekeinde om een gesprek vroeg. “Ik ga het proberen”, zei de premier. “Ik zeg geen nee, maar we moeten het even uitzoeken.”

Hij wil de twee discussies wel gescheiden houden, zei Rutte na afloop van het vragenuurtje. “Zwarte Piet is echt een andere discussie. Dat is een kinderfeest, een maatschappelijke traditie die door de tijd verandert. Het laatste wat ik wil is in wet vastleggen hoe Piet eruit ziet.”

ANP