Politiek

26 mensen opgepakt bij demonstratie Schiphol

De marechaussee heeft zaterdag 26 mensen aangehouden bij de betoging om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen, meldt een woordvoerder. Marechaussees zijn uren bezig geweest met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Iets voor 19.00 uur meldde de zegsman dat alle demonstranten uit de hal waren verwijderd.

Buiten stonden vijf bussen klaar om de demonstranten af te voeren. Ze zijn bestuurlijk verplaatst en hebben een gebiedsverbod tot einde zondagavond uur voor Schiphol gekregen, meldt de woordvoerder van de marechaussee.

Een paar honderd mensen hadden zich sinds zaterdagochtend in de hal verzameld voor het protest. Een groot deel van de groep actievoerders zat urenlang gearmd in de hal omringd door marechaussees. Sommigen hadden zich vastgeketend aan een ijzeren paal. Mensen werden niet als groep maar één voor één weggehaald.

Lees ook: Greenpeace bezet Schiphol Plaza, Marechaussee haalt activisten weg

“Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen”, aldus de woordvoerder van de marechaussee. De mensen die worden weggehaald verzetten zich echter hevig. Ze worden vaak, door meerdere marechaussees ondersteboven weggedragen.

Greenpeace had van Schiphol en van de gemeente Haarlemmermeer geen toestemming om in Schiphol Plaza actie te voeren. De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend echter toch in de hal. De marechaussee liet weten dat ze om 12.00 uur moesten vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

‘Hardhandig’

Greenpeace is niet te spreken over het “hardhandige” optreden van de marechaussee. “Er zijn meer dan 25 actievoerders gearresteerd. Zij verlaten op dit moment de Maxima Kazerne in Badhoevedorp. De honderden andere actievoerders zijn vanaf Schiphol Plaza allemaal met bussen afgevoerd naar locaties ver buiten Schiphol. Onder de arrestanten zijn jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst en omwonenden van Schiphol die nachten wakker liggen van het lawaai en zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen,” aldus campagneleider Dewi Zloch.

De manifestatie van Greenpeace gaat zondag verder op het plein voor Schiphol Plaza.

ANP