112

Rowena probeerde buurman tevergeefs te redden uit vlammenzee: 'Peter, Peter, alsjeblieft, waar ben je!'

Verdriet en ongeloof. Dat zijn de emoties die zondag overheersen bij bewoners van de Zuringhof in Tilburg. Zaterdagavond kwam hun buurman Peter om het leven bij een hevige woningbrand.

Peter was geliefd in de buurt. Hij was terminaal en zat in de laatste fase van zijn leven, over drie weken zou hij euthanasie laten plegen. “Dit einde hadden we hem niet gegund, niemand niet”, vertelt buurtbewoonster Rowena Franken geëmotioneerd aan Hart van Nederland.

Lees ook: Bewoner omgekomen bij brand in woning Tilburg

Deur open gestampt

Rowena had veel contact  en zorgde geregeld voor hem. Ze ligt zaterdagavond rustig op de bank, als er plotseling hard op haar raam wordt geklopt. “Rowena, er is brand bij Peter!” Ze trekt haar pantoffels en rent naar het huis van haar buurman.

“Buiten stond de buitendeur al open, maar de keukendeur was nog dicht”, vervolgt ze. “Die heb ik eigenlijk open gestampt. Toen heb ik geroepen: Peter, Peter, alsjeblieft, waar ben je!”

‘Het was gewoon te laat’

Ze krijgt geen gehoor. Ondertussen wordt de vlammenzee zo groot, dat Rowena terug naar buiten moet. “Toen dacht ik: nee, ik kan hem zo niet laten liggen.” Uiteindelijk gaat ze opnieuw naar binnen. “Maar de vlammen waren zo hoog dat ik niks meer kon doen. Toen heb ik 112 gebeld.”

Een dag na de brand overheerst bij Rowena naast veel verdriet ook een gevoel van schuld. “Ik voel me echt heel erg schuldig. Het was wel mijn buurman en ik heb hem niet kunnen redden. En ik ben naar binnen gegaan, maar het was gewoon te laat. Ik kreeg ook geen antwoord, helemaal niks meer.”

Spontane, lieve man

Vlak voor de brand had Rowena nog contact met Peter. “Om zeven uur heb ik hem nog gezien en toen zei ik tegen hem: heb je nog iets nodig? Hij zei: nee Roween, ik heb niks nodig. Ik zie jou morgenvroeg wel.”

Peter was volgens haar een hele spontane, lieve man. “Het Zuringhof zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Volgens de politie was de brand een noodlottig ongeval. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Buurtbewoners vermoeden dat Peter met een brandende sigaret in slaap is gevallen.