Rotterdamse huurders weigeren hun huis uit te gaan voor 'onderhoudswerkzaamheden'

Hij weigert zijn huis uit te gaan voor grootschalig onderhoud, net als ongeveer zeven andere bewoners van de Rotterdamse wijk Vreewijk, en daarom moet Sjaak Janse donderdag voor de rechter verschijnen. Woningcorporatie Havensteder heeft een kort geding aangespannen tegen hem en de andere huurders.

Sjaak heeft gezien hoe de werkzaamheden bij andere huurders is verlopen en daar ziet hij geen heil in. “Op papier ziet het er allemaal prima uit, maar op deze manier hoeft het van mij niet. Ze hebben er een woordspelletje van gemaakt. Ze noemen het groot onderhoud, maar het is gewoon een renovatie.” En in dat geval hoor je een verhuiskostenvergoeding te krijgen van zo’n zesduizend euro, aldus Sjaak. “Nu krijgen we een vergoeding van duizend euro, maar dat is niet genoeg om mijn huis straks weer toonbaar te maken. Want het hele huis wordt overhoop gehaald en het wordt weer kaal opgeleverd, dus zonder vloerbedekking.”

‘Huurders zeer tevreden’

Havensteder zegt juist meer te doen voor de bewoners dan wettelijk gezien van de woningcorporatie wordt verwacht. “We doen er alles aan om de overlast van de onderhoudswerkzaamheden voor onze huurders zoveel mogelijk te beperken. Daarom hebben we een wisselwoning voor ze geregeld in de wijk, worden hun spulletjes netjes ingepakt en opgeslagen en krijgen ze een vergoeding van duizend euro.”

Volgens de woningcorporatie zijn ze bij een aantal mensen al klaar en zijn die huurders in het algemeen heel tevreden over de gang van zaken en het eindresultaat.

Sjaak Janse is echter niet van plan om zijn huis uit te gaan en heeft er absoluut geen vertrouwen in. Hij is heel benieuwd wat de rechter ervan zal vinden.