Politiek

Ook rookruimtes buiten de horeca gaan eerder dicht

Rookruimtes in openbare gebouwen en bij bedrijven moeten eerder sluiten. In ziekenhuizen en scholen moeten de ruimtes al in 2021 zijn verdwenen, het bedrijfsleven volgt een jaar later.

Dat bevestigen Haagse bronnen donderdag na berichtgeving door RTL Nieuws. De rookruimtes in de horeca moeten in opdracht van de rechter nu al sluiten.

Lees ook: Rokers niet gediend met sluiting rookruimtes: ‘Ze maken de hele horeca kapot!’

Toch krijgen cafés, restaurants en clubs nog tot komend voorjaar de tijd van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Om een ongelijk speelveld te voorkomen, maakt hij nu ook meer haast met openbare gebouwen en bedrijven.

Gedwongen door de rechter

De staatssecretaris wilde het bedrijfsleven niet dwingen tot het sluiten van ruimtes voor rokers. Maar een akkoord daarover was niet zomaar gesloten, omdat werkgevers bijvoorbeeld meer tijd wilden. Voor langere onderhandelingen is geen tijd door de uitspraak van de rechter. Daarom komt Blokhuis nu toch met een wet.

Na de uitspraak over rookruimtes in de horeca lag het voor de hand dat ook de rookruimtes op andere plaatsen aan de rechter zouden worden voorgelegd. Blokhuis is dat nu mogelijk voor.

ANP