Opmerkelijk

Robin belandde in MediaMarkt-hel: 'Je wilde er gewoon levend uitkomen'

Al sinds zes uur vanochtend stond Robin te wachten voor de opening van de nieuwe MediaMarkt in Leidschendam. De opening draaide uit op een complete chaos. De drang om bij een van de eerste honderd klanten te horen die gratis Bluetooth oordopjes zouden krijgen zorgde voor een ongekende toeloop. “Je wilde er gewoon levend uitkomen,” zegt Robin tegen Hart van Nederland.

Voor Robin was het allemaal begonnen als grap. Hij was vannacht aan het chatten met een vriend toen hij op het idee kwamen om te kijken bij de opening. “Als er niemand stond zouden we om acht uur terug komen. Maar om zes uur stonden er allemaal mensen dus pakten we onze klapstoeltjes en gingen we wachten.”

“Dit worden gevechten”

De winkel zou pas om half tien open gaan, maar voor die tijd was de rij al enorm lang geworden. “Dit worden gevechten,” hoorde Robin de beveiliging zeggen. “Ze vroegen mensen die bij de ingang stonden om naar de parkeergarage te gaan. Veel mensen luisterden daarnaar, dus werd het iets rustiger bij de ingang. Wij bleven nog even wachten bij de ingang maar toen zagen we ineens dat er mensen al in de MediaMarkt waren.”

Voor Robin en zijn vriend reden om ook naar de parkeergarage te rennen. Daar stond de deur open naar de winkel en lukt het hem om binnen te komen. Daar staat hij samen met een kleine honderd andere mensen, maar personeel maakt ze duidelijk dat de winkel nog niet open is.

Omdat de drukte bij de ingang te groot werd, werd besloten om de deuren te openen. “Van alle mensen kwamen toen mensen. We werden gedrukt, geperst tegen de ingang,” zegt Robin. “Mijn borst werd samengedrukt. Met al mijn kracht probeerde ik ruimte te kweken. Nu ben ik zelf best wel lang, maar ik had moeite met ademhalen.”

“Je wilde er gewoon levend uit komen”

“Ik weet nog dat ik een meisje op de grond zag liggen, schreeuwend van de pijn. Die oordopjes waren op dat moment al helemaal niet meer belangrijk. Je wilde er gewoon levend uit komen.” Robins voet zat vast, de verdrukking nam toe. “Ik heb gebeden dat mijn voet los zou komen. De eerste paar keer lukte dat niet maar gelukkig lukte het op een bepaald moment en kon ik weer vrij komen.”

Lees ook: Gewonden bij chaotische opening nieuwe Mediamarkt: ‘Mensen duwden elkaar omver’

Toen de winkel uiteindelijk ‘officieel’ openging leek de chaos bijna nog groter. Robin stond als een van de eersten bij de toonbank, waar de zo gewilde oordopjes werden uitgedeeld aan de eerste honderd klanten. “Alsof je bij een concert stond, iedereen perste en strekten hun hand uit. Ik stond vooraan dus kon er eentje bemachtigen.” De drukte om hem heen zorgde ervoor dat Robin niet weg kon dus vroeg hij aan de kassière of hij over de toonbank heen mocht lopen. “Dat mocht, en ben toen ook meteen weggegaan.”

“Ik heb gezien dat mensen weggedragen werden”

In de chaos zag Robin ook de schade en de gewonden. “Ik heb gezien dat mensen weggedragen werden. Er waren zelfs geruchten dat mensen waren gestoken.” Dat was niet het geval. Uiteindelijk zijn er volgens de politie een aantal gewonden met onder meer kneuzingen geholpen door de ambulancediensten.

Voor MediaMarkt werd het een zwarte dag. “Dit hadden we niet gewild,” zegt woordvoerder Dorien Kinds. “We zijn lang bezig geweest met de voorbereidingen voor de opening van de winkel. Maar de enorme drukte hadden we niet verwacht.”

In de winkel is de rust inmiddels weer teruggekeerd, aldus Kinds. “De poortjes zijn weer hersteld, we zijn bezig om alles weer zo snel mogelijk terug naar normaal te krijgen. Toch blijft het voor Robin een zeer heftige ervaring. “Ik heb mensen verdrukt zien worden. Ik ben echt in shock. Dit was te intens.”