Politiek

RIVM-baas verdedigt stikstofberekeningen tot woede van protesterende boeren

Bij de stikstofberekeningen maakt het RIVM zo “zorgvuldig en robuust mogelijk gebruik van de gegevens die we verzamelen”. Dit zei directeur-generaal Hans Brug woensdag tegen de verzamelde boeren die in De Bilt, in de buurt van het instituut, demonstreren. Zij wantrouwen de gegevens en handelwijze van het RIVM.

“U geeft mij mee dat u twijfels heeft over de cijfers van het RIVM. Volgens internationale standaarden zijn de stikstofberekeningen die wij doen van hoge kwaliteit,” reageert Brug. “Dat zeggen ook deskundigen in het buitenland over ons. We laten ons ieder jaar door buitenlandse experts beoordelen daarin. En eens in de paar jaar met een echte diepte-evaluatie.”

Dit gaat volgens Brug binnenkort weer gebeuren. “De kritiek die ik vandaag en eerder deze week heb gehoord, zullen daar vanzelfsprekend in worden meegenomen” zegt hij verder. “Dat is wat ik jullie zou willen zeggen vandaag.” Enkele boeren schreeuwden “niet waar” tijdens het verhaal van de RIVM-baas.

Lees ook: 3000 trekkers aangekomen in De Bilt, boeren tegengehouden in Den Haag

Dankwoord

Brug dankte de boeren dat ze niet voor de deur van het instituut in Bilthoven staan. “Wij moeten zeven dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar zijn voor het uitgeven van bijzondere medicijnen,” vertelt hij. “Als we trekkers voor de deur hadden staan, dan had dat niet door kunnen gaan met alle effecten voor de volksgezondheid. Dank dat u hier staat en niet dichter voor de deur.”

Kop van jut

Boeren zijn de kop van jut. Dat zei woordvoerder van de Farmers Defence Force Jeroen van Maanen woensdag in een toespraak bij het boerenprotest in De Bilt. Volgens hem worden de boeren door het RIVM, de politiek en de media naar de rand van de afgrond gedreven.

“Met gedrevenheid, vakmanschap en passie hebben wij fantastische resultaten geboekt”, aldus Van Maanen. Volgens hem is de uitstoot van veel stoffen zoals ammoniak de laatste jaren flink verminderd door de boeren.

‘Nepnieuwsrapporten’

“De media misbruiken het ene na het andere nepnieuwsrapport om nog meer problemen op naam van de landbouw te schrijven”, zegt Van Maanen. “De politiek neemt dit zonder gedegen onderzoek over. Op basis van leugens, aannames en emoties wordt een beslissing genomen die de hele landbouwsector steeds dichter naar de rand van de afgrond drijft.”

Verder krijgt het RIVM ook een veeg uit de pan van Van Maanen. “Voor leugens, aannames en rekenmodellen zit je bij het RIVM aan het goede adres.”

Lees ook: Op een rijtje: dit ga je merken van het tweede landelijke boerenprotest

ANP