112

Riki (75) uit Breda werd opgelicht waar ze bij stond: "Ik snap het niet!"

De 75-jarige Riki Martens uit Breda is opgelicht waar ze bij stond. Ze betaalde honderden euro’s voor een pannenset die ze helemaal niet nodig heeft.

Toch trapte ze tot haar eigen verbazing in de gladde praatjes van de keurig uitziende man. Dat gebeurde maandag, toen ze terugliep van de supermarkt. Een onbekende automobilist sprak haar aan. Hij was op weg naar het vliegveld en wilde van zijn laatste spullen af, ter waarde van bijna drieduizend euro.

Bepaalde techniek

Hoe ze erin heeft kunnen trappen, snapt Riki niet. “Maar hij heeft een bepaalde techniek”, vertelt ze. “Hij kijkt op zijn horloge, vertelt een familieverhaal. Hij vraagt of jij ook kinderen hebt en moet van die spullen af.”

De eerste van drie sets van pannen en messen droeg de man alvast naar Riki’s appartement. Haar dochter Sandy wantrouwde de man meteen: “Ik ken dit verhaal al 20-25 jaar, want het is gewoon een bepaald soort publiek dat oudere mensen probeert te strikken.”

Intimiderend

De man wilde wel een bedrag voor de BTW, waarna Riki 500 euro voor hem pinde. Toen de keurige man het geld in handen had, ging hij er vandoor, met de resterende pannensets. “Hij intimideert,” zegt Riki. “Hij gaf mij de kans niet om mijn telefoon grijpen.” Dat terwijl dochter Sandy haar moeder probeert te bereiken om haar te waarschuwen voor de oplichter. “Daar word ik echt agressief van”, zegt Sandy. “Ik wil dat die gast gepakt wordt.”

Riki hoopt dat haar ervaring een waarschuwing is voor anderen. De oplichter lijkt vooral in Zuid-Nederland actief te zijn.