Gezondheid

Rijense wijk maakt zich zorgen om buurvrouw met dementie

De bewoners van de Van Duivenvoordestraat in Rijen maken zich grote zorgen over een buurvrouw met dementie. Zij woont al jaren in wijk, maar haar geestelijke gesteldheid is de afgelopen jaren achteruit gegaan. Vorige week ontstond er een gevaarlijke situatie toen de vrouw het gas aan liet staan. De situatie was zo dreigend dat een aantal huizen moest worden ontruimd.

Buurvrouw Mary Wouters is een van de buurtbewoners die nog wel eens langsgaat bij de 84-jarige demente vrouw. Ook zij moest haar huis uit. Hoewel het gasstel inmiddels is ontkoppeld maakt Mary zich ernstig zorgen over zowel de veiligheid van haar buurvrouw als die van haarzelf. De oude vrouw is de afgelopen tijd erg veel afgevallen en Mary weet niet of ze nog wel goed eet.

Uitzettingsprocedure

Ondanks de bezorgdheid van de buurt kan de bewoonster niet zomaar uit haar huurwoning worden gezet door woningcorporatie Leystromen. Als er wordt getwijfeld of een bewoner nog wel zelfvoorzienend is, schakelt zo’n corporatie een verzorgingsteam in. Zij moeten oordelen of iemand nog wel zelfstandig kan wonen.

Oordelen zij dat zo’n uithuiszetting wenselijk is, maar wil de bewoner zelf niet meewerken. Dan besluit uiteindelijk een rechter of het huurcontract verscheurd mag worden of niet.

Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen zegt in een schriftelijke reactie begrip te hebben voor de emoties van de bewoners. “We zijn bekend met de problemen die er spelen met de betreffende bewoner. Inmiddels heeft de woningcorporatie, in opdracht van de burgemeester van Gilze en Rijen, het gas in de keuken afgesloten.” Boelhouwer doet alles wat hij kan om de veiligheid van de bewoners te garanderen.

Sociale controle

Ouderenorganisatie ANBO ziet al jaren de trend dat ouderen steeds langer thuis wonen, ook als ze dementie hebben. De belangenorganisatie vindt dat geen slechte ontwikkeling, maar vindt wel dat er beter moet worden nagedacht over goede woonvoorzieningen. Zo pleit de ANBO voor de ontwikkeling van ‘een hofje, waarbij mensen wat meer op elkaar letten en/of samen activiteiten doen.’

Senioren blijven tegenwoordig steeds langer in hun huizen wonen. Nog maar 8% van de ouderen verhuist naar een verzorgingstehuis.