Misdaad

Diepgeworteld racisme treft Richmond, juist in weekend tégen racisme

“Hé, Zwarte Piet!” Het afgelopen weekend moest een protest zijn tegen racisme, maar toch waren er in het amateurvoetbal incidenten. In Arnhem werd een donkere speler uitgejouwd. Hij zegt dat hij het racisme inmiddels gewend is. Maar voor het andere slachtoffer geldt dat allerminst.

Richmond Bossman uit Amsterdam werd zondag tijdens een voetbalwedstrijd in Emmen uitgemaakt voor ‘Zwarte Piet’. De voetballer van JOS Watergraafsmeer stopte direct met spelen en werd behoorlijk emotioneel.

‘Ben je gek geworden?’

“Ik liep naar de tribune en riep keihard: ‘Wie zei dat?’ Niemand reageerde en iedereen keek naar een meneer met een bril op. Ik schreeuwde boos naar hem: ‘Ben je gek geworden? Na alles wat er nu speelt. Hoe haal je het in je hoofd?'”

De scheidsrechter legde de wedstrijd in overleg met Richmond gelijk stil. Het incident maakte diepe indruk op Richmond en zijn medespelers. “In de kleedkamer was het doodstil.” Toch werd de wedstrijd na een tijdje weer hervat. “vv Emmen kon er ook niks aan doen. Die meneer is uiteindelijk verwijderd van het sportpark. Dat was mijn doel.”

Voor Richmond is het extra wrang dat het incident afgelopen weekend plaatsvond. “Bij mij en bij iedereen is het gewoon een hot item. Dat is ook waarom ik zo emotioneel reageerde. Ik kon het niet verkroppen dat, na alles wat er nu speelt, een of andere dorpsgek mij uitmaakt voor Zwarte Piet.”

 

Weekend tegen racisme

Een ruime week geleden werd Excelsior-speler speler Mendes Moreira keihard getroffen door racisme vanaf de tribune van FC Den Bosch. In reactie daarop moest afgelopen voetbalweekend juist een protest zijn tegen racisme.

Lees ook: ‘KNVB treedt te slap op tegen racisme-incident FC Den Bosch’

Na het incident in Emmen kreeg Richmond gelukkig alleen maar steun. “Tijdens de lange terugreis naar Amsterdam, kreeg ik heel veel berichten. Ook van de jongens die ik train, dat ze achter me staan en hetzelfde zouden doen. Dat vind ik alleen maar positief.”