Opmerkelijk

Repatriëring van Thomas Cook-klanten is grootste na Tweede Wereldoorlog

In het Verenigd Koninkrijk wordt de repatriëring van Thomas Cook-klanten de grootste na de Tweede Wereldoorlog genoemd.

Maandag heeft de Britse luchtvaartautoriteit 64 extra vluchten met in totaal 14.700 toeristen naar het Verenigd Koninkrijk teruggehaald na het omvallen van touroperator Thomas Cook. De repatriëring was noodzakelijk geworden na het plotselinge bankroet van de oudste touroperator ter wereld. De operatie is inmiddels in volle gang.

Vredestijd

Naar verwachting zullen de komende 13 dagen nog eens 135.300 gestrande reizigers worden teruggevlogen, zei de luchtvaartautoriteit dinsdag. Door de ineenstorting van Thomas Cook zijn honderdduizenden mensen gestrand op vakantiebestemmingen over de hele wereld.

Lees ook: Waarom het onvermijdelijk was dat Thomas Cook failliet zou gaan

De Britse luchtvaartautoriteit startte maandag de grootste repatriëringsoperatie in vredestijd. Voor dinsdag staan 74 vluchten gepland om 16.500 mensen naar het Verenigd Koninkrijk terug te brengen. In totaal zijn er meer dan duizend extra vluchten nodig.

Ongekend

“Een repatriëring van deze omvang en aard is ongekend en helaas zal er enige overlast en ontregeling zijn voor klanten. We zullen er alles aan doen om dit te minimaliseren terwijl de operatie bezig is,” zei Richard Moriarty van de Civil Aviation Authority.

“We willen dat mensen van hun vakantie blijven genieten, dus we zullen ze terugbrengen op hun oorspronkelijke vertrekdag, of zeer snel daarna.”

Nederland

Nederlandse toeristen kunnen door de SGR hun vakantie afmaken. Gevallen waarin Nederlandse klanten van Thomas Cook eerder naar huis willen, zijn bij TUI tot dusver niet bekend.

Lees ookBezorgde telefoontjes blijven maar komen bij Thomas Cook