Politiek

Elke dag rellen in Barcelona, Nederlandse ondernemer bedreigd

De chaotisch verlopen protesten in Barcelona treffen ook veel Nederlanders. Ondernemer Allard Kalverkamp werd zelfs bedreigd door Catalaanse betogers. “Ik moest mijn bedrijf sluiten, anders zouden ze ‘m in de fik zetten.”

Al de hele week worden voertuigen vernield, afvalbakken in de fik gestoken en is er geweld tussen demonstranten en de politie. De Catalanen komen op voor opgepakte politici die voor hun onafhankelijkheid strijden. Het Spaanse gerechtshof veroordeelde hen maandag tot dertien jaar cel.

Winkel dicht en rolluiken gesloten

Zelf was Allard niet heel erg onder de indruk van de bedreiging, maar zijn werknemers waren dat wel. “Ze hebben gelijk de winkel gesloten en de rolluiken dichtgedaan”, vertelt hij.

Allard verhuurt fietsen in de Catalaanse hoofdstad. Veel voertuigen worden door de betogers als blokkades ingezet of in de fik gezet. “Gelukkig zijn onze fietsen bespaard gebleven. Die zitten altijd vast aan een fietsenstalling.”

Weg uit Barcelona

Een andere Nederlandse ondernemer, Michell Koopman, is blij dat hij de stad heeft kunnen ontvluchten. Hij is eigenaar van een bar-restaurant in het centrum van de stad en is helemaal klaar met al het geweld.

Inmiddels heeft hij zich voor een weekend teruggetrokken in de bergen van Montserrat, op zo’n 50 kilometer van Barcelona. Maar de afgelopen dagen kreeg Michell de geweldsexplosie mee vanaf de eerste rang. “Ik woon vlakbij een overheidsgebouw, waardoor de vele betogers zich verzamelen bij mij voor de deur.”

“Woensdag stond het helemaal vol bij mij voor de deur. Dat begint vredelievend, vervolgens komt de politie en ontploft de boel. Zo gaat het iedere dag”, aldus Michell. “Iedereen rent dan door de stad heen.”

‘Nederlanders opgepakt’

Barcelona is een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen hulpvragen gehad van landgenoten in Barcelona, meldt een woordvoerder.

Mogelijk zijn er ook Nederlanders betrokken bij de rellen. De Telegraaf meldde gisteren dat een aantal Nederlanders zijn opgepakt. Buitenlandse Zaken kan dat niet bevestigen. “Wij hebben daarover nog niks gehoord”, aldus de woordvoerder. “Normaal gesproken horen we dat vrij snel, maar het kan zijn dat het druk is vanwege de vele aanhoudingen.”