112

Raymond redde bejaarde vrouw (89) die achttien uur vastzat in haar auto

ANWB-medewerker Raymond Budde belde direct de hulpdiensten nadat hij afgelopen zondag de 89-jarige vrouw opmerkte die achttien uur vastzat in haar auto. Haar voertuig lag deels in de sloot langs de snelweg. Het ongeluk gebeurde op een afrit van de A59 bij het Noord-Brabantse Dussen.

De hoogbejaarde weggebruiker raakte zaterdagavond met haar auto van de weg en werd zondagmiddag pas gevonden. Raymond zag per toeval de auto van de 89-jarige vrouw. De auto lag half in het water in een sloot die 1,5 meter lager was dan de weg. Het slachtoffer kon er niet meer zelfstandig uit komen.

Hoogbejaard slachtoffer

“Toen ik de auto zag, zag ik dat de achterklep en een deur open waren, maar ik had niet verwacht dat er nog iemand in zat”, vertelt Raymond. “Ik moest dus even schakelen, maar de vrouw was gelukkig goed aanspreekbaar en zei gelijk: ‘Ik ben blij dat ik je zie’.”

Lees ook: Hoogbejaarde vrouw zit achttien uur vast in half in de sloot gereden auto

De hoogbejaarde vrouw was onderkoeld en had honger en dorst, maar raakte niet gewond. “Ik ben bij haar gaan zitten in de auto en heb direct de hulpdiensten gebeld”, gaat Raymond verder. “Tot die tijd had ik mijn regenjas over haar heen gedaan, zodat ze het wat warmer zou krijgen.”

Nieuwe sporen

Dit avontuur is goed afgelopen, toch heeft hij een tip voor weggebruikers die iets ongewoons zien op de weg: “Denk altijd eerst aan je eigen veiligheid en spring niet zomaar in een auto die op een kwetsbare plek ligt, want een voertuig kan verschuiven.”

Ook hoopt hij dat weggebruikers wat scherper worden. “Als je regelmatig in de auto zit, dan herken je bepaalde sporen op de weg wel. Maar wees vooral alert als er nieuwe sporen op de weg liggen, zeker als die in de richting van het gras of een sloot eindigen.”