Misdaad

Rechters: 'Geen goed idee om geweld tegen hulpverleners altijd te bestraffen met cel'

De rechters vinden het geen goed idee als zij geweld tegen hulpverleners altijd moeten bestraffen met een celstraf. Ze vragen de minister van justitie, Ferd Grapperhaus, met klem om af te zien van een nieuwe wet die het onmogelijk maakt om enkel een taakstraf op te leggen.

De Raad voor de Rechtspraak reageert daarmee op een wetsvoorstel van de minister. Die wil geweld tegen politie- en brandweermensen, zorgmedewerkers en andere hulpverleners strenger laten bestraffen.

Nu al mogelijk tot celstraf

De raad begrijpt die wens van extra vergelding, maar stelt dat de wet nu al de mogelijkheid biedt om een celstraf op te leggen. Bovendien hebben rechters nu al voldoende oog voor de ernst van dit soort misdrijven.

Zij vinden de wet belemmerend en willen maatwerk kunnen leveren. Het wetsvoorstel spreekt er geen vertrouwen in uit dat de rechter per geval zorgvuldig straft, aldus de raad. De ene mishandeling is de andere niet. Een kleine duw, een ongelukkige val kan al snel zonder dat dat de bedoeling is tot mishandeling leiden.

Geen passende straf

Voor de wet maakt dat geen verschil, voert de raad aan. De voorgenomen beperking betekent ook dat niet altijd de straf kan worden opgelegd die volgens de rechter, het Openbaar Ministerie en de reclassering het beste past bij de verdachte en de gebeurtenis.

De maximale straffen tegen politiegeweld zijn al drie keer verhoogd. Daarnaast wordt er bij geweld tegen hulpverleners al in veertig procent van de gevallen een celstraf opgelegd, laat de raad weten.

ANP