Raffinaderij Curaçao krijgt vrijwaring van VS

WILLEMSTAD (ANP) – De regering van Curaçao heeft donderdag vanuit Amerika bericht gekregen dat Curaçao niet onder de sancties valt die president Donald Trump heeft opgelegd aan het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA. Deze vrijwaring is uitgegeven door het Amerikaanse ministerie van Financiën ten behoeve van de activiteiten van drie Curaçaose bedrijven.

De Verenigde Staten hebben eerder sancties afgekondigd tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf. Met de vrijwaring kunnen de Curaçaose bedrijven gewoon zaken doen. De regering van Curaçao heeft in de afgelopen tijd in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken veel lobbywerk verricht.

Vorige week waren er nog zeven leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden op bezoek op Curaçao om over de raffinaderij te praten. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Curaçao hierbij goed geholpen, volgens de Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) twitterde donderdag: ,,Belangrijke stap voor de raffinaderij op Curaçao.” Rhuggenaath noemde de Amerikaanse beslissing ,,een belangrijke stap voor onze economie en energieveiligheid”.