Politiek

Nieuwe protestacties: na de boeren nu de bouwsector naar Den Haag

In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige protestacties voor. Bouwers, baggeraars en grondverzetters kondigen acties aan voor woensdag 30 oktober in Den Haag.

Ze komen, net als de boeren de afgelopen weken, in verzet tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Ook zijn ze het niet eens met de nieuwe norm voor de giftige stoffengroep PFAS.

Minder werk voor bouwsector door regels

Een groot deel van de grond kan niet meer worden afgegraven totdat duidelijk wordt hoe schadelijk PFAS precies is. Daardoor zijn werkzaamheden in de grond-, weg- en waterbouw stil komen te liggen.

Het initiatief van de protestactie ligt bij de Stichting Grond in Verzet. “Door de combinatie van stikstofregels en PFAS is er voor ons weinig werk, omdat er meer onderzoek nodig is of er compensaties geregeld moeten worden”, zegt Klaas Kooier van de nieuw opgerichte stichting.

Meer dan duizend aanwezigen

Op het Facebookevenement van de demonstratie hebben al meer dan 1300 mensen aangegeven aanwezig te zijn. “Vele mensen die werkzaam zijn in deze branche maken zich net als ons grote zorgen”, staat in een bericht van Grond in Verzet.

Hoe de acties er woensdag 30 oktober precies uit zullen zien, is nog onbekend. “We gaan duidelijk proberen te maken dat de tijd dringt en dat er iets veranderd moet worden”, wil Kooier kwijt.