Opmerkelijk

Populair magneetvissen zorgt voor meer drukte bij Explosieven Opruimingsdienst

Ze worden er niet gek van, maar het aantal meldingen neemt wel aanzienlijk toe: steeds vaker wordt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gebeld door magneetvissers die denken dat ze een explosief aan hun magneet hebben hangen.

“Waren het in 2018 nog 78 meldingen, nu zitten we al op 107 meldingen”, legt Kapitein Peter uit. “We zien de laatste tijd ook vaker dat mensen een explosief mee naar huis nemen. En daar maken we ons wel zorgen om. Dat is nooit een goed idee.”

Lees ook: Magneetvisser haalt opnieuw explosief omhoog in Berkel en Rodenrijs

En juist vanwege dat soort incidenten heeft het magneetvissen niet altijd een goede naam bij het grote publiek. Dat mekt ook Reinout Volkers, eigenaar van Magnetar, de winkel met spullen voor de magneetvisser. Hij maakt zich zorgen over de reputatie van de magneetvisser. “Het publiek heeft het beeld dat magneetvissers aan de lopende band explosieven naar boven halen. Maar wij hameren enorm op veiligheid en er is ook nog nooit wat misgegaan. Maar we zijn bang dat de politiek een algemeen verbod wil op magneetvissen. En dat willen we voorkomen.”

Verbod

In een aantal gemeenten is er al een verbod op magneetvissen. Zo mag het niet in het centrum van Amersfoort en Haarlem. Er liggen daar veel explosieven en wapens, waardoor het risico groot is.

Magneetvisser Glenn van den Brekel komt uit Haarlem. Hij is ervaren magneetvisser en heeft ook het YouTube-kanaal AllDay MD, waar hij regelmatig post over magneetvissen. “Ik heb zelf onder meer een AK-47 uit het water gevist en nog niet zo lang geleden in Maastricht een granaat. Toen moest de halve stad worden afgezet”, vertelt Van den Brekel.

“Een verbod zou heel dom zijn. Dan gaan mensen illegaal magneetvissen en als ze dan een explosief aan de lijn hebben, zullen ze de EOD niet meer bellen. Met alle gevolgen van dien. Levensgevaarlijk dus.”

Zorgen

De EOD maakt zich daar ook wel zorgen om. “Als er illegaal gevist gaat worden en wij worden niet meer ingeschakeld als er een explosief wordt gevonden lijkt me geen goede zaak”, vertelt Kapitein Peter. “Als je iets gevaarlijks opvist, laat het dan terug in het water zakken en bel altijd de politie. En wat je ook doet. Neem het vooral niet mee naar huis.”