Politiechef Paauw geïnstalleerd in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) – Frank Paauw is geïnstalleerd als nieuwe hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. Hij zei bij zijn officiële aantreden dat hij “trots” is dat hij politiechef mag zijn van het korps in de hoofdstad. “Een eenheid waar we voor grote uitdagingen staan.” Volgens Paauw (60) vergen onderwerpen als polarisatie, ondermijning, terreur, radicalisering veel van de politie, die te maken heeft met een teruglopende capaciteit.

“Er komen steeds meer vraagstukken op ons pad, zonder dat er iets van afgaat”, aldus de kersverse korpschef. “Zeker in de hoofdstad, waar dit soort zaken vaak cumuleren en zichtbaar zijn op straat, en waar dat strijdt met de trots en de beroepseer van de dienders die graag hun vak goed willen uitoefenen.”

De voormalige politiebaas van Rotterdam volgt Pieter-Jaap Aalbersberg op, die de politie verruilde voor een baan als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie installeerde Paauw, die bij zijn aantreden een Ajax-shirt kreeg voorzien van handtekeningen van de selectie. In zijn speech haalde hij ook de “cruciale wedstrijden” van de Amsterdamse club aan in zijn eerste twee weken bij het hoofdstedelijke korps. “Tot 1 mei vond ik de eenheid Rotterdam de beste van Nederland, maar dat beeld stelt zich al bij. Nou zullen mensen misschien denken dat ik door de geweldige prestaties van Ajax sinds mijn aantreden overmoedig ben geworden, maar dat lijkt mij niet verstandig gelet op afgelopen woensdag tegen de Spurs.”

Volgens Akerboom krijgt Amsterdam een politiechef die onorthodoxe maatregelen niet schuwt en graag vooraan staat als het ertoe doet. “En het doet ertoe hier in Amsterdam als het gaat om veiligheid. Meer dan ooit.”