Misdaad

Dode Nijmegen is vermoedelijk een Pool

De dode die zaterdag werd gevonden in de berm van de Nieuwe Ubbergseweg in Nijmegen, is vermoedelijk een man uit Polen. Dat liet de politie zondagavond weten. Het onderzoek naar zijn identiteit wordt nog voortgezet. De politie zei niets over de doodsoorzaak, maar ging wel meteen uit van een misdrijf, vanwege de omstandigheden waaronder het lichaam is gevonden.

Tegelijk maakte de politie in Midden-Nederland zondagavond bekend dat het lichaam dat vrijdag in het Amsterdam-Rijnkanaal werd aangetroffen, vermoedelijk van een 43-jarige man uit Albanië is. De politie wil echter niet zeggen of het hier om de Albanees Festim Lato gaat. Het onderzoek hiernaar is nog volop bezig, zei een woordvoerster. Een voorbijganger zag vrijdagmiddag iets in het water drijven en schakelde de politie in. Er is een groot politieteam op gezet.

Lees ook: Vermoorde man Nijmegen slachtoffer afrekening

Verschillende media, ook in Albanië, waren er zeker van dat de dode man die in Nijmegen was gevonden de Albanees Festim Lato was en dat hij is doodgeschoten.

Lees ook: Dode gevonden in Nijmegen, politie gaat uit van misdrijf

De veertiger zou al jarenlang in Nederland wonen en bekendstaan als de zelfbenoemde president van de regio Chameria, een niet-erkend republiekje tussen Albanië en Griekenland. Omdat hij zich sterk maakte voor de onafhankelijkheid van Chameria, stelden Albanese media dat het om een politieke moord ging. Hij zou in Nederland ook zaken hebben gedaan en grote schulden hebben gehad. Het kon volgens media ook om een afrekening gaan.

ANP