Misdaad

Politie Kuala Lumpur opent moordonderzoek model Ivana Smit

De politie in Kuala Lumpur gaat het onderzoek naar de dood van model Ivana Smit heropenen, maar nu als moordzaak. Dit meldt een politiecommissaris woensdag tijdens een persconferentie.

“We zijn natuurlijk blij met de doortastendheid, maar waken nog met optimisme, de belangrijkste getuigen zitten nog altijd veilig in Miami en zonder een grondige ondervraging van deze twee zul je nooit een gedegen onderzoek kunnen doen”, zegt Ivana’s vader Marcel tegen het AD. Dit is het derde onderzoek naar haar overlijden: de andere twee keer werd haar dood afgedaan als een ongeluk.

Lees hier alle artikelen over de dood van Ivana Smit

In november maakte Maleisische autoriteiten bekend dat het onderzoek opnieuw heropend zou worden. Dat gaf Ivana’s nabestaanden hoop. “Jarenlang hebben we tegenslag op tegenslag gehad. Ik ben heel erg opgelucht”, haar vader destijds tegen Hart van Nederland. Opnieuw moesten ze zich opmaken voor wederom een moeilijke tijd. “Er zal nog een lange lijdensweg voor ons volgen, want de strijd is nog niet gestreden. Wij kunnen de zaak niet met rust laten, omdat wij weten dat er mensen zijn hier schuld aan hebben. Ik heb Ivana aan haar kist beloofd gerechtigheid te zoeken.”

Alexander en Luna Johnson

Ivana Smit overleed op 7 december na een val van een balkon in Kuala Lumpur. Ze was op dat moment in gezelschap van een Amerikaans stel: Alexander en Luna JohnsonDe politie ging in eerste en tweede instantie uit van een ongeluk, maar haar familie hield vol dat het scenario dat de politie schetste, niet klopte. De Nederlandse patholoog Frank van de Goot verrichtte sectie op Ivana’s lichaam en daaruit bleek volgens hem dat ze al letsel had voordat ze van grote hoogte naar beneden stortte.