112

Politie ontruimt pand met vijftig krakers in Groningen

De politie heeft donderdagochtend vijftig krakers uit een pand aan de Akerkstraat in Groningen gehaald. De mobiele eenheid heeft hierbij geassisteerd. Bij de ontruiming zijn elf mensen aangehouden. Het pand, een voormalig drukkerij van de familie Heykens, stond leeg in afwachting van een renovatie.

Sinds zondag hadden internationale studenten en leden van een kraakbeweging hun intrek genomen in de voormalige drukkerij Heykens. Ze wilden hiermee hun onvrede uiten over de studentenhuisvesting in de stad. Aan het pand hebben ze een groot spandoek opgehangen met de tekst: ‘We can not live on waitinglists’.

Het pand van de familie Heykens stamt uit 1912 en wordt al generaties door de familie gebruikt als drukkerij. Inmiddels zit de drukkerij aan de overkant van de straat en zou het oude pand in oktober gerenoveerd worden.

Lees ook: Asielzoekers We Are Here uit bedrijfspand Amsterdam gezet

Krakers

De gemeente Groningen hield woensdag een spoeddebat over de kraakactie. Burgemeester Koen Schuiling riep de krakers daarin op te vertrekken. “Uw actie heeft eraan bijgedragen dat de problemen met studentenhuisvesting op de kaart staan”, zei Schuiling.

Daar werd echter geen gehoor aan gegeven. De politie is daarom overgegaan tot ontruiming van het pand. De mobiele eenheid verleent hierbij assistentie. De straat is afgesloten.

ANP/Redactie
Beeld: Noormannen