112

Amsterdamse politie is bezig om klimaatactivisten te verwijderen bij Rijksmuseum

De politie in Amsterdam is begonnen met het verwijderen van de wegblokkade van de klimaatactivisten bij het Rijksmuseum. De demonstranten hadden zich maandagochtend in grote getallen verzameld op de Stadhouderskade.

De activisten worden nu een voor een door de politie opgepakt en naar de bussen gebracht. Famke Halsema, de burgemeester van Amsterdam heeft daarvoor een noodbevel voor uitgevaardigd. Gedurende dag werden al tientallen activisten uit de blokkade gehaald en opgepakt door de politie. Maar rond 15.00 uur is het tempo ophoog gegaan.

Lees ook: Klimaatdemonstratie breidt zich uit: ook activisten op de Dam

Het verwijderen van de demonstranten gaat naar verwachting nog enkele uren duren. Volgens de Parool heeft een van de activisten zijn hand vastgelijmd aan het asfalt. De politie komt de jongen straks ‘bevrijden’ met Aceton.

Hart van Nederland-verslaggever Anne Kruijsen is aanwezig bij de politieactie en doet live verslag van de ontruiming van de activisten:

Politie grijpt harder in bij klimaatdemonstratie en arresteert nu meerdere activisten. Sommige gaan vrijwillig mee, anderen worden meegesleurd door de agenten.

Posted by Hart van Nederland on Monday, October 7, 2019

Belangrijke verkeersader

De Stadhouderskade voor het Rijksmuseum wordt sinds maandagochtend bezet door klimaatactivisten. De Stadhouderskade is een belangrijke verkeersader in de hoofdstad. Demonstranten willen voor onbepaalde tijd het fiets- en autoverkeer daar blokkeren. De gemeente heeft dat eerder verboden.