Politiek

Politici, koning en koningin 'zeer geschokt' door aanslagen moskeeën Christchurch

Nederlandse politici spreken massaal hun afschuw uit over de twee aanslagen op moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Bij de aanslagen zijn minstens 49 doden gevallen en er vielen circa veertig gewonden.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) noemde de aanslagen in Nieuw-Zeeland “verschrikkelijk” en “buitengewoon akelig”. Hij zei erg mee te leven met de gemeenschap daar. “We moeten ons als samenleving helaas realiseren dat er mensen op een volledig extremistisch, fout spoor zijn beland.” Nederland heeft het dreigingsniveau 4 en de minister lijkt niet voornemens dat niveau te verhogen. “In Nieuw-Zeeland was het dreigingsniveau heel laag.”

Lees ook: Zeker 49 doden bij aanslagen op moskeeën Nieuw-Zeeland

‘Gruwelijke tol’

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima lieten in een verklaring op de website van het Koninklijk Huis weten “geschokt” te zijn. “Haat en onverdraagzaamheid hebben een gruwelijke tol geëist. Met allen die door dit redeloze geweld zijn getroffen, leven wij intens mee.”

Lees ook: Nederlanders in Christchurch: ‘Ik dacht dat ik hier veilig was’

Ook premier Mark Rutte is geschokt, meldt hij op Twitter. Hij heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn Nieuw-Zeelandse ambtgenoot Jacinda Ardern. “Gedachten zijn bij alle slachtoffers en nabestaanden.”

‘Verschrikkelijke terreur’

PVV-leider Geert Wilders zei in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland, waarin hij vrijdag gasthoofdredacteur en -presentator was, dat de aanslag door “merg en been” gaat. “Onschuldige mensen die van het leven zijn beroofd, het is echt een verschrikkelijke terreur. Wat je ook doet, wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, geweld is altijd sterk te veroordelen.”