Politiek

Politici brengen hun stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen

De fractieleiders van PVV, Forum voor Democratie en GroenLinks hebben woensdagochtend hun stem uitgebracht voor de Provinciale- en Waterschapsverkiezingen.

PVV-leider Geert Wilders heeft gestemd in Den Haag. De leider van de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer bracht zijn stem voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen uit in Duindorp.

Bekijk hier alle partijprogramma’s voor de Provinciale Statenverkiezingen

Na de aanslag op een tram in Utrecht is het niet moeilijker geworden voor Wilders om weer in het openbaar te verschijnen. “Ik word gelukkig goed beveiligd, maar heel veel andere Nederlanders niet”, stelt de partijleider. “En je zal maar in de tram hebben gezeten, onschuldig, op weg van Nieuwegein naar Utrecht en bij die tramhalte daar een of andere gek binnen zien komen die in het wilde weg gaat schieten. Die mensen zijn niet beveiligd en hebben de prijs daarvoor betaald.”

Lees hier alles over de Provinciale Statenverkiezingen

In zijn woonplaats Den Haag heeft premier en VVD-voorman Mark Rutte zijn stem voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en waterschappen uitgebracht. De peilingen wijzen erop dat zijn kabinet de meerderheid in de Eerste Kamer verliest. D66-leider Rob Jetten stemde in de Gelderse plaats Ubbergen. Hij roept iedereen op om te gaan stemmen, zeker de jongere kiezers. CDA-leider Buma stemde in Voorburg.

Linkse oppositie

De fractieleiders van de linkse oppositie hebben hun stem inmiddels ook uitgebracht. De partijen krijgen mogelijk een cruciale rol in de Eerste Kamer. Volgens de peilingen dreigt de coalitie haar meerderheid in de senaat te verliezen.

De eerste die naar het stembureau trok was Lodewijk Asscher van de PvdA. Hij bracht rond 07.30 uur zijn stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. In zijn kielzog nam hij een aantal jongeren mee. Hij wil jongeren daarmee stimuleren om te gaan stemmen.

Klaver en Marijnissen

Halverwege de ochtend togen Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) naar het stembureau. Marijnissen ging stemmen in haar woonplaats Oss. Het zijn de tweede verkiezingen voor Marijnissen als politiek leider van de SP.

Klaver stemde in een boekhandel tegenover de Tweede Kamer. Volgens hem draaien deze verkiezingen om het klimaat. “Hoe zorgen we ervoor dat we de opwarming van de aarde stoppen en gaan we er ook voor  dat mensen in Nederland daar niet de prijs voor betalen?”

Forum voor Democratie op flinke winst

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, bracht zijn stem uit in Amsterdam. In de peilingen voorafgaand aan de stembusgang staat de partij op flinke winst.

“Volgens mij hebben we een heel geslaagde campagne gevoerd. We hebben heel goed onze punten kunnen overbrengen. We stemmen over immigratie, klimaatbeleid en koopkracht,” volgens Baudet.

De Provinciale Staten kiezen in mei een nieuwe Eerste Kamer. De vier regeringspartijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, hebben nu nog een nipte meerderheid van één zetel in de 75 zetels tellende Eerste Kamer.

Naast de verkiezingen van de leden van de Provinciale Staten wordt er woensdag gestemd voor het bestuur van de waterschappen. De stemlokalen gaan om 21.00 uur dicht. De exitpolls worden rond 22:00 uur verwacht.

Redactie/ANP