Opmerkelijk

Dreig- en poepbrieven zorgen voor angst in Haagse seniorenflat

Er heerst onrust en angst onder een deel van de bewoners van seniorenflat Wilgenburg aan de Melis Stokelaan in Den Haag. Al zeker anderhalf jaar ontvangen zeven slachtoffers geregeld anonieme brieven ‘met de meest walgelijke teksten en zelfs met zakjes poep’.

“Met angst, met argwaan, maar vooral met angst dat ik weer die poepbrieven krijg”, zegt slachtoffer Willem Rense als hij zijn brievenbus opendoet.

Het blijft niet bij dreigbrieven

In het totaal 85 brieven en zakjes poep komen per post, worden onder de deur doorgeschoven, achtergelaten in de hal van de flat, of, zoals recentelijk, gevonden in de parkeergarage onder de auto van een slachtoffer. Ook werd een brievenbus van een van de slachtoffers met uitwerpselen besmeurd.

“Er staan hele vreselijke dingen in de brieven. Dit is niet te bevatten. Ik ben er echt heel ziek van”, zegt slachtoffer Ton Pronk. Ook Carla Maaswinkel woont ook in de Wilgenburg en kreeg ook brieven: “Je voelt je echt bedreigd. Onveilig in je eigen huis.”

Oppositie in de bewonerscommissie

De zeven slachtoffers zijn helemaal klaar met de anonieme poepterreur. De daders worden door hen dichtbij huis gezocht. Alle slachtoffers hebben namelijk problemen gehad met de bewonerscommissie van de seniorenflat.

“We pleegden wat oppositie in de bewonerscommissie en dat werd ons niet in dank afgenomen”, aldus Ton Pronk. Carla Maaswinkel: “Prompt kreeg ik de dag erna de eerste poepbrief.”

De slachtoffers hebben aangifte gedaan bij de politie. En ze hebben verhuurder Vestia ingelicht. “Maar na zes maanden vonden ze ons vervelend worden bij Vestia”, zegt Willem Rense.

Geen onderzoek meer

De politie en woningcorporatie Vestia hebben nog altijd geen zicht op de dader. Dit schreef het gemeentebestuur na vragen van raadslid Nino Davituliani van Groep de Mos. Pijnlijker nog: ze doen ook geen onderzoek meer naar de pesterijen, zo blijkt uit de antwoorden. Pas ‘als er nieuwe aanknopingspunten zijn, zullen de politie en corporatie Vestia zich inspannen om de zaak op te lossen’, heet het.

Volgens de gemeente heeft de woningbouwcorporatie ‘op alle mogelijke manieren en met inzet van alle beschikbare middelen geprobeerd de pesterijen te stoppen’. Eerst nog via individuele gesprekken, daarna via groepsgesprekken en vervolgens zelfs door een recherchebureau in te schakelen voor eigen rekening. Desondanks bleven de anonieme brieven komen en kon men geen duidelijkheid krijgen over de identiteit van de verzender.

Na een aangifte heeft de politie de brieven onderzocht, maar ook dat leverde geen aanwijzingen op.