112

Brokstukken vliegen door rolluik woning bij plofkraak Ede

Een pinautomaat van de SNS Bank aan de Parkweg in Ede is opgeblazen. De plofkraak heeft veel schade aangericht. Over de buit is niets bekend.

Rond 4.00 uur is de kraak gepleegd. De explosie was enorm. Het plafond boven de automaat is naar beneden gekomen en de muur lijkt deels ontzet. Meerdere woningen zijn beschadigd geraakt. Aan de overkant sneuvelden ruiten en is een stuk metaal door een rolluik van een woning geklapt.

Tekst gaat verder onder de video.

Ook een appartement boven de pinautomaat raakten beschadigd. Vrijdag wordt bekeken of de bewoner weer terug mag naar zijn huis.

De twee daders zijn op een scooter gevlucht. Ze hadden volgens de melding op Burgernet een grote tas bij zich. De politie heeft nog niemand aangehouden.

Weer een plofkraak

Dit jaar worden veel pinautomaten opgeblazen. Tot vorige week stond de teller op 62, zo berekende de NOS. Het aantal plofkraken is dit jaar groter dan vorig jaar. De ABN Amro heeft daarom besloten om 470 pinautomaten door het hele land te sluiten. De bank wil hiermee verdere schade en mogelijke slachtoffers voorkomen.

Amsterdam heeft aangegeven dat pinautomaten in de buurt van woningen weggehaald moeten worden. Verder worden particuliere beveiligers ingezet. “De particuliere inzet is onderdeel van het jaarlijkse donkere dagen offensief. Overdag wordt particulier toezicht ingezet op winkelstraten en pleinen in het kader van overvalpreventie. In de nachturen worden zij in gezet op geldautomaten, maar ook op overlastlocaties”, liet de gemeente eerder weten.

Verbazing bij de politie

Bij een plofkraak wordt vaak niks buitgemaakt, aldus Jos van der Stap van de politie. Hij zei eerder in het AD: “De verbetenheid waarmee ze het blijven proberen, is onbegrijpelijk. Want elke mislukte plofkraak is riskant en kost geld. Ze hebben toch steeds explosieven en vluchtauto’s nodig. Wat we wel weten, is dat plofkrakers voortdurend nieuwe methoden zoeken om een zwakke plek in de beveiliging te vinden. Dat is een voortdurende wedloop.”

Beeld: SPS Media