112

Plofkraak in Baarlo, mislukte poging in Tubbergen

In het Limburgse Baarlo is in de nacht van zondag op maandag een plofkraak gepleegd op een geldautomaat. De schade aan het pand is groot.  Rabobank haalt vooralsnog geen geldautomaten weg uit dorpen en steden.

De plofkraak werd rond 4.45 uur gepleegd op een geldautomaat van de Rabobank de Napoleonsbaan Zuid. De automaat zat in de gevel van een winkel.

In verband met de veiligheid is de omgeving afgezet, de explosievenopruimingsdienst is onderweg om te onderzoeken of er nog explosief materiaal in de machine zit. De naastgelegen N273 is wel open.

Het is nog onbekend of de dader buit hebben gemaakt. De politie is op zoek naar een donkere Audi A4 met vier inzittenden die wegreed in richting van Kessel.

Mislukte plofkraak

Ook in het Overijsselse Tubbergen werd in de nacht een plofkraak gepleegd, maar die mislukte. Mogelijk zit er nog wel een explosief in de machine. Eerder sloot ABN AMRO 470 automaten vanwege het toegenomen risico op plofkraken de laatste tijd. Het type automaat dat ABN AMRO buiten bedrijf stelde was een geliefd doelwit voor plofkraakcriminelen. Nu lijkt er sprake van een verschuiving naar automaten van Rabobank.

De poging in Tubbergen  was rond 3.30 uur bij een geldautomaat achter het pand van de Rabobank aan De Eendracht. Het gaat om een losstaande ‘pinbox’ waar mensen geld kunnen pinnen en storten. (Tekst gaat verder onder video)

Lees ook: Nederland steeds vaker opgeschrikt door plofkraken: wat is de oplossing?

De omgeving is door de politie afgezet, de brandweer en een ambulance zijn uit voorzorg aanwezig. De explosievenopruimingsdienst doet onderzoek, er bevindt zich mogelijk nog een explosief in de geldautomaat.

Rabobank kondigde in 2017 al de nodige maatregelen aan om geldautomaten beter te beschermen en criminelen te ontmoedigen. De aanpassingen lijken effect te sorteren, aangezien zowel bij de plofkraak in Tubbergen als bij die in Baarlo niets buit werd gemaakt.

Nederlandse banken zouden graag zien dat geld in geldautomaten compleet waardeloos wordt bij een plofkraak door bijvoorbeeld verbranding. Momenteel worden gesprekken gevoerd met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) over aanpassingen van de huidige strenge regels voor het vernietigen van geld.

Beeld: SPS Media