Politiek

Pensioenkorting dreigt voor miljoenen mensen: 'Dit is echt niet meer uit te leggen'

Miljoenen ambtenaren, leraren en werknemers in de zorg dreigen minder pensioen te krijgen nu de dekkingsgraad van twee grote pensioenfondsen in augustus flink is gedaald. Het gaat om ambtenarenfonds ABP en het pensioenfonds voor Zorg en Welzijn (PFZW). De twee fondsen hebben samen bijna zes miljoen deelnemers.

ABP zag zijn dekkingsgraad dalen van 93,9 procent in juli tot 88,6 procent vorige maand. Bij PFZW kwam de dekkingsgraad in augustus vijf procentpunt lager uit op 89,8 procent. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre de fondsen in staat zijn om de pensioenen kunnen uitkeren. 95 procent wordt gezien als kritieke ondergrens, waarmee het korten op pensioenen nu echt onvermijdelijk lijkt.

ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann vindt de huidige situatie niet meer uit te leggen. “Deelnemers zien dat er meer geld in kas is dan ooit tevoren, maar dat toch een verlaging van het pensioen dreigt.” PFZW gaat pas in december peilen of het fonds moet korten op de pensioenen. “Maar na de daling van de dekkingsgraad is de kans natuurlijk veel groter geworden,” aldus een woordvoerder.

‘Enorme klap’

Ook metaalpensioenfonds PMT en zusterfonds PME, samen zo’n 2 miljoen deelnemers, hebben te maken met flinke dalingen. Daar ging de dekkingsgraad omlaag naar 92,6 procent. Zaterdag waarschuwde PMT-voorzitter Jos Brocken dat mensen in de metaalsector die bijna klaar zijn met werken volgend jaar tot 10 procent op hun pensioen kunnen worden gekort. “We hebben het niet over Zwitserlevenpensioenen. 10 procent eraf halen is een enorme klap voor de mensen”, zei hij toen.

Lees ook: ‘Korting tot 10 procent op pensioen oudere loodgieter en timmerman dreigt’

Branchevereniging Pensioenfederatie gaf eerder aan dat kortingen van 8 procent niet ondenkbaar zijn als er geen oplossingen komen. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken zou met pensioenfondsen in gesprek gaan om dat voorkomen.

Beleggingen en ultralage rente

De dreigende korting komt door dalende koersten op de beurs. Hierdoor wordt de waarde van de beleggingen van pensioenfondsen omlaag getrokken. Daarnaast daalt de rente die door de Europese Centrale Bank (ECB) wordt vastgesteld. De zeer lage rentestand heeft veel invloed op Nederlandse pensioenfondsen.

Pensioenfondsen hoeven niet of minder te korten als de rente snel stijgt, maar de kans daarop is klein. Vrijdag verlaagde de ECB de rente juist nog verder. Dit tot onvrede van onder meer Nederland en Duitsland.

ANP/Redactie