Weer & Verkeer

Organisatie luchtlandingen Ginkelse Heide: 'Kom niet meer met de auto'

De belangstelling voor de 75e herdenking van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede is zaterdag enorm. De organisatie vraagt mensen niet meer met de auto te komen.

In aanwezigheid van prinses Beatrix en de Britse prins Charles is op de Ginkelse Heide bij Ede het officiële gedeelte van de 75e herdenking van de luchtlandingen begonnen. Er zijn zo’n 100.000 belangstellenden op de plechtigheid afgekomen, onder wie veel veteranen. Al sinds de vroege ochtenduren stromen de bezoekers toe.

Parkeerplaatsen in de buurt van het droppingsterrein zijn vol, aldus de organisatie. Op de A12 en andere toegangswegen staan er lange files. De organisatie adviseert mensen met de fiets te komen of thuis te blijven en de herdenking te volgen op televisie. Er rijdt ook een speciale pendelbus vanuit Ede, maar ook daar is het volgens de gemeente te druk.

Er worden extra bussen ingezet, maar mensen die nog niet onderweg zijn, krijgen het advies om thuis te blijven en de luchtlandingen voor de televisie te volgen.

Gewaagde operatie

Op de Ginkelse Heide landden in september 1944 duizenden Britse parachutisten, die de Rijnbrug bij Arnhem moesten veroveren in het kader van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. Duizenden Britse parachutisten landden op de Ginkelse Heide en rukten op naar Arnhem. Uiteindelijk mislukte de operatie.

De droppingen worden zaterdag nagedaan door militairen uit tal van landen. De eerste groep landt rond 10.00 uur.

Veiligheidsmaatregelen voor bezoek Prins Charles

De Britse kroonprins Charles en prinses Beatrix zijn zaterdag bij de officiële herdenking op de hei rond 12.00 uur. Charles reist daarna nog door naar Arnhem, Driel en Oosterbeek. De veiligheidsmaatregelen voor het koninklijk bezoek zijn zeer streng. Zo zijn er onder anderen sluipschutters. Ook gelden in het hele gebied veel verkeersmaatregelen.

Driel is vanaf zaterdagmiddag helemaal afgesloten. Inwoners mogen alleen lopend naar hun huis met een speciale pas.

ANP/Redactie