Sport

Glansrol voor Georginio Wijnaldum in duel Oranje tegen Estland (5-0)

Het Nederlands elftal heeft de EK-kwalificatiereeks afgesloten met een ruime zege op Estland. In de Johan Cruijff Arena werd het dinsdagavond 5-0. Aanvoerder Georginio Wijnaldum vervulde een glansrol en scoorde drie keer.

Nathan Aké maakte het tweede doelpunt van Oranje. Myron Boadu bepaalde in de slotfase de eindstand. Oranje kwalificeerde zich zaterdag al voor het Europees kampioen van volgend jaar zomer in twaalf landen.

Duitsland won thuis overtuigend van Noord-Ierland met 6-1. Hierdoor eindigden bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers als tweede in de poule.

Statement tegen racisme

Georginio Wijnaldum greep zijn openingstreffer aan om te laten zien dat ze bij het Nederlands elftal niet naar kleur kijken. Hij rende richting de zijlijn en liet zich fotograferen met Frenkie de Jong.

Lees ook: Georginio Wijnaldum scoort 1-0 en staat stil bij racisme

Beide middenvelders hielden hun onderarm dicht tegen elkaar in de Johan Cruijff Arena. De donkere arm van Wijnaldum, naast de blanke van De Jong. Zo wilden ze laten zien dat ze één zijn bij Oranje. Al hun ploeggenoten, inclusief de wisselspelers, verzamelden zich rond Wijnaldum en De Jong.

‘Ik ben geen held’

Wijnaldum deed maandag een emotionele oproep aan de Nederlandse samenleving om voor eens en voor altijd racisme een halt toe te roepen. “Ik heb veel reacties gehad, maar ik heb gewoon gezegd wat andere mensen ook denken. Voor mij als bekende voetballer is het dan wat makkelijker.”

Lees ook: Oranje heeft er genoeg van #StopRacism

De nog wat zieke voetballer zei hoestend en proestend na de wedstrijd dat hij alles had gegeven. “Maar ik ben geen held.”

Tekst gaat verder onder foto

Oranje tegen Oekraïne op EK

Oekraïne is een van de tegenstanders volgend jaar. Beide landen zijn ingedeeld in groep C van de Europese eindronde. Nederland en Oekraïne worden op 30 november tijdens een loting in Boekarest ook nog aan twee andere landen gekoppeld. Oranje speelt alle drie de groepswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA, op 14, 18 en 22 juni.

Koeman koos voor enkele spelers die onder hem nog maar weinig speeltijd hebben gekregen. Calvin Stengs en Myron Boadu mochten debuteren. Aké en Patrick van Aanholt hadden ook een basisplaats, net als Luuk de Jong. Wout Weghorst en Kevin Strootman mochten invallen.

Wijnaldum heeft het kwalificatietoernooi afgesloten als topscorer van Oranje, met acht doelpunten.

ANP