Politiek

Oppositie wil meer openheid over salarissen om loonkloof te dichten

Als het aan de oppositiepartijen ligt dan moeten bedrijven met minimaal vijftig werknemers open zijn over de salarissen. De bedoeling is dat collega’s in vergelijkbare functies naar elkaar toe groeien in salaris. Dat wil Lilianne Ploumen van de Partij van de Arbeid.

De PvdA, GroenLinks, SP en 50Plus willen deze maatregelen nemen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.

Praten over salaris taboe

Volgens Kilian Wawo heeft het plan twee kanten. “Praten over je salaris is een enorm taboe in Nederland. Mensen praten nog liever over hun seksleven!” Wawo is gespecialiseerd in personeel en organisatie schreef er boeken over.

Lees ook: Vrouwen hoger opgeleid, verschil in salaris met mannen slinkt

“Op groepsniveau kan dit leiden tot een goed gesprek net een positieve uitkomst, maar als mensen individueel te weten komen wat een collega verdient, dan zorgt dat voor onvrede. Iedereen denkt dat ie namelijk net iets beter is dan de rest. Dus waarom zou die collega meer moeten verdienen dan jij?”

‘Salarishuis’ op de schop

Bij de Lean Consultancy Group hebben ze anderhalf jaar geleden het hele ‘salarishuis’ op de schop gedaan. “Er was onvrede in het bedrijf, mensen voelden zich ondergewaardeerd. Daarom werken we nu toe naar een curve, waarbij we de salarissen gelijktrekken”, vertelt consultant John van Belkum.

“Dat zorgde eerst voor een schokgolf, toen er letterlijk een xcxl sheet rondging op de mail schrokken mensen enorm, toen ze zagen dat er duizenden euro’s verschil tussen de salarissen zat”.