Dieren

Ook in hoger beroep geen straf voor diefstal van Jip de kip

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 56-jarige Sandra van der Werd  in hoger beroep veroordeeld voor diefstal van een kip. Het dier werd gestolen van de Hogeschool voor de Kunsten in de hoofdstad. De zaak is bekend geworden als die van ‘Jip de kip’.

De vrouw is schuldig bevonden maar heeft geen straf gekregen. Eerder kwam de rechtbank tot een gelijkluidende uitspraak.

Een pervers spel

Van der Werd van het comité Dierennoodhulp stal de kip op 25 januari 2016, omdat zij het dier wilde redden. De kip werd tijdelijk in een hok in de hal van de theaterschool gehouden in het kader van een studieproject, waarbij studenten konden stemmen over het al dan niet slachten van de kip.

Sandra van der Werd vond het een pervers spel en besloot Jip te redden. Ze werd na de diefstal ingerekend en kreeg een boete. Die weigerde ze te betalen, omdat ze naar eigen zeggen een hulpbehoevend dier had geholpen, zoals de wet voorschrijft.

‘Jip de kip was niet hulpbehoevend’

Volgens de rechtbank waren de leefomstandigheden van het beest niet zo slecht dat de kip hulpbehoevend was en was evenmin sprake van overmacht door een noodtoestand. Van der Werd wordt wel veroordeeld, maar krijgt geen straf omdat de zaak zo lang heeft geduurd en ze geen strafblad heeft.

Overigens zou Jip het salomonsoordeel hebben overleefd: een meerderheid van de studenten stemde daarvoor.