Politiek

Oplossing voor mensen op reddingsschip Sea-Watch 3 "ontzettend goed nieuws"

Nederland en zeven andere EU-landen nemen 49 mensen op die zich aan boord van twee schepen bevinden. De premier van Malta, Joseph Muscat, maakte deze uitkomst van overleg tussen Europese landen woensdag bekend.

Dat er een oplossing lijkt te zijn gevonden voor de 32 mensen op het reddingsschip Sea-Watch 3, is “ontzettend goed nieuws”. “Eindelijk komt er een einde aan deze drie slopende weken. Maar het is schandalig dat het zo lang heeft geduurd”, laat een woordvoerder van Sea-Watch weten. Het schip vaart onder Nederlandse vlag.

Een ander schip, de Albrecht Penck, heeft zeventien mensen aan boord.

Van de 49 migranten neemt Nederland er zes op. Die komen allemaal van het schip Sea-Watch 3.

Situatie aan boord is nijpend

Sea-Watch, een Duitse organisatie die vluchtelingen van zee redt, had eerder deze week laten weten dat er snel een oplossing moest komen. De situatie aan boord is nijpend en het schip dreigde donderdag in een storm te belanden.

Lees ook: “Als kapitein word ik aan mijn lot overgelaten”

De mensen waren voor kerst gered uit de Middellandse Zee door de bemanning van Sea-Watch 3. Sindsdien werd het schip geweigerd door Italië en Malta. De laatste dagen lag het schip voor de kust van Malta. Sea-Watch gaat ervan uit dat het schip in de loop van woensdag daar mag aanleggen.

Genoeg aangesterkt

Het is niet bekend wanneer de vluchtelingen genoeg zijn aangesterkt om naar Nederland en andere landen te worden gebracht. Tweehonderd andere mensen kunnen ook terecht in verschillende Europese landen.

De situatie aan boord van het reddingsschip is volgens Sea-Watch stabiel. “Mensen werden wanhopiger door de onduidelijkheid en ze zijn uitgeput, maar ze hadden wel genoeg te eten en te drinken.”

ANP