'Opgehaald geld 'Nederland helpt Sulawesi' volop ingezet'

De ruim 15 miljoen euro die in Nederland is opgehaald met de nationale actie ‘Nederland helpt Sulawesi’ wordt volop ingezet voor de hulp aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami.

Dat zeggen de organisaties achter Giro555 en hun lokale partners. Het Indonesische eiland werd eind september getroffen door een aardbeving en tsunami. De actie, die tot eind december liep, bracht in totaal 15.580.597 euro op.

Noodhulp

De afgelopen maanden stond het bieden van noodhulp aan de slachtoffers centraal. Er werden voedselpakketten en miljoenen liters water uitgedeeld en er werd voorlichting gegeven om uitbraak van ziektes te voorkomen. Mensen die hun huis kwijt waren, ontvingen pakketten voor een tijdelijk onderkomen. Duizenden mensen kregen medische zorg.

Wederopbouw

De komende maanden verschuift de focus naar wederopbouw. De organisaties gaan er voor zorgen dat de bewoners van het eiland weer een dak boven hun hoofd hebben en hun leven zo goed mogelijk op kunnen pakken. Ook helpen de organisaties hen beter voorbereid te zijn op mogelijke natuurrampen in de toekomst.

De reportage hierboven is eerder uitgezonden in Hart van Nederland.