Misdaad

Bejaarde opa Eltje (72) worstelt met inbrekers: 'Ik heb een beetje gebokst'

“Twee klappen met de blote handen.” Opa Eltje Koning uit Oude Pekela laat niet met zich sollen als twee inbrekers in de nacht van woensdag op donderdag zijn vrouw bedreigen. Hij heeft ze vakkundig zijn huis uit gewerkt.

De 72 jarige Eltje ligt al op bed als twee gemaskerde mannen een glazen schuifpui ingooien. “Ik werd wakker van glasgerinkel en van geschreeuw van mijn vrouw”, zegt hij tegenover Hart van Nederland.

Kleindochter ziet inbreker met pistool

Kleindochter Iris van vijftien zit op dat moment in een kamer op de bovenverdieping te bellen en gaat op het glasgerinkel af. Eenmaal beneden ziet ze een inbreker met een pistool en een koevoet haar oma bedreigen.

Opa Eltje komt tussen beiden. “Ik begin te slaan, ik heb een beetje gebokst”, blikt hij terug. “Toen kwam er één met een revolver op me af en ben ik op hem in gaan beuken.” Kleindochter Iris is naar boven gerend en heeft het alarmnummer gebeld.

Eltje blijft worstelen met de inbrekers, tot hij op het idee komt om te doen alsof hij de politie ziet arriveren. De inbrekers slaan op de vlucht. “Als hij er niet was tussen gaan staan, was het waarschijnlijk anders afgelopen met mijn moeder”, spreekt Eltjes zoon Luc vol lof over zijn vader.

Oma liep een trauma op

Oma Koning, Eltjes vrouw, heeft aan het gebeuren een behoorlijk trauma overgehouden. “Ze moet huilen en is niet bij de les.” Zoon Luc kan er ook nog niet helemaal bij dat de twee inbrekers zijn ouders iets wilden aandoen.

Waar de inbrekers naar op zoek waren, is voor Eltje een raadsel. “Ik heb geen kluis en ik heb ook geen geld.”

De politie heeft nog geen spoor van de twee verdachten.