Opmerkelijk

Oorlogsveteranen Jim (98) en Vincent (94) maken herdenkingssprong boven Eerde

Exact 75 jaar na hun eerste sprong, maken oorlogsveteranen Jim ‘Pee Wee’ Martin (98) en Vincent Speranza (94) een herdenkingssprong. En net als ten tijde van de oorlog, doen ze dat boven Brabantse weilanden.

Prinsjesdag speelt deze week een glansrol, maar ook de herdenking van Operatie Market Garden verdient de nodige eer. 75 jaar geleden landden geallieerde parachutisten op Nederlandse bodem om een stap dichterbij bevrijding te komen.

Oorlogsveteranen keren terug naar Nederland

Jim ‘Pee Wee’ Martin landde in de middag van 17 september 1944 op de drop zone in het Brabantse Son. Daarna zette hij zich in tijdens de bevrijding van Eindhoven en vocht hij in het Veghel om de Corridor niet in Duitse handen te laten vallen.

Als Jim Martin lucht krijgt van de geplande herdenkingssprong in Eerde, besluit hij dat ook hij opnieuw wil springen boven het Brabantse platteland. Met medewerking van de organisatie van de sprong, Round Canopy Parachuting Team The Netherlands, realiseert hij zijn tandemsprong.

Lees ook: Vandalen bekladden oorlogsgraven in Mierlo: hakenkruis op kapel

Waarom hij op zijn 98e per se uit een vliegtuig wil springen? “Ik denk dat het een egodingetje is. Ik wil dat de mensen weten dat je niet moet stoppen met leven als je ouder wordt.” En het grootste verschil met 75 jaar geleden? “Er wordt nu niet op ons geschoten! Het was geweldig, meer kan ik er niet over zeggen. Dit is een mijlpaal voor me, ik weet niet of ik dit nog een keer kan doen, ik betwijfel het.”

Whiskey en een sigaar

Martin is niet de enige veteraan die dinsdagmiddag een sprong waagt, ook Vincent Speranza maakt onder begeleiding van een Amerikaanse parachutist een tandemsprong. Hij vierde de afloop met een scheut whiskey en een flinke sigaar. “Ik ben 95 jaar, maar ik voel mij 25 met deze smerige sigaar!”

Oorlogsveteranen Jim (98) en Vincent (94) maken herdenkingssprong boven Eerde