'Oorlog is nog lang niet voorbij'

Het is 74 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië. Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Landelijk wordt dit elk jaar herdacht, maar in Heerlen gebeurt dat vandaag voor de eerste keer. Ook wordt er een monument onthuld.

Een bijzondere dag voor initiatiefnemer André Simon. Onder invloed van zijn verleden en dat van zijn ouders heeft hij zich jarenlang hard gemaakt voor een herdenking en nu is het dan zover. “Veel van de eerste generatie Indiërs zijn fysiek beperkt en kunnen niet naar de landelijke herdenking in Den Haag”, vertelt Simon. “In Limburg was er geen regionale herdenking. Dit is de eerste en dat is vrij bijzonder. Hier is jaren naar uitgekeken.”

Haatexplosie

Zelf kwam André Simon als 8-jarig jongetje naar Nederland. Dat was in 1951, twee jaar nadat de republiek Indonesië onafhankelijk was geworden. “We konden niet anders”, vertelt Simon. “Er was een haatexplosie tegen Nederlanders. Je mocht de taal niet meer spreken, huizen werden geconfisqueerd. We hadden geen keus.”

Het verleden heeft een grote impact gehad op het leven van zijn ouders en ook op zijn leven. Zo raakte hij rond zijn veertigste depressief. “De oorlog is blijven doorwoeden. Praten was niet mogelijk, het was niet bespreekbaar. De tweede en ook derde generatie is met dit virus besmet en dat heeft persoonlijke ontplooiing beperkt.”