Ook Nederlanders geven voor herstel Notre-Dame

PARIJS (ANP) – De verwoesting van een gedeelte van de Notre-Dame in Parijs heeft wereldwijd mensen ertoe gezet om geld te doneren voor de wederopbouw. Ook in Nederland geven mensen geld voor het herstel van de kathedraal in het centrum van de Franse hoofdstad. Via een actie op internet is dinsdagmiddag even na 16.00 uur bijna 1500 euro binnengekomen.

Initiatiefnemer Jeroen van Ouwel zegt deze actie ,,puur op gevoel” te zijn begonnen. Hij was in 2017 bij de Notre-Dame, met de moeder van zijn dochter, die toen net twee was. ,,Niet alleen wij waren onder de indruk maar ook ons meisje. Gisteravond kwam dit als eerste idee op m’n netvlies, nog niet het idee dat het zo leefde en er miljoenen aangeboden zouden worden. Het heeft zulke grote kunstschatten en er is zoveel historie, dat voel je zo goed, ik denk dat daarom mensen massaal iets willen doen.”

Een groot deel van de Notre-Dame is verwoest door een brand die maandagavond uitbrak en pas in de nacht van maandag op dinsdag onder controle was. Franse miljardairs hebben inmiddels honderden miljoenen euro’s beschikbaar gesteld voor de wederopbouw van de kathedraal.