Dieren

Ooievaarsjongen De Lutte worden geringd en vrijgelaten

Het gaat goed met de drie ooievaarsjongen uit De Lutte. De drie kwamen ter wereld in een broedmachine bij een ooievaarsopvang nadat de vader van de drie vogels door een onbekend persoon was doodgeschoten. Samen met nog drie ooievaars uit Nijverdal werden de jonge vogels donderdag geringd.

Het ooievaarsnest in De Lutte werd in mei beschoten waarbij het mannetje overleed. Volgens Evelien Wennink, die op de plek van de schietpartij woont, schoot iemand vanuit een zilvergrijze Audi A4 sedan het beest neer. Het is nog altijd onduidelijk waarom dit is gedaan.

Omdat het vrouwtje toen niet van haar nestje zou kunnen om voedsel te halen, is besloten om de eieren uit het nest te halen en in een broedmachine te plaatsen.

Leren vliegen

De ooievaars zijn met de hand grootgebracht. Piet van Andel heeft de zorg voor de dieren goed in de gaten gehouden. Donderdag wordt het zestal geringd en vrijgelaten zodat ze kunnen oefenen met vliegen. ”We plaatsen de vogels in een afgezet stuk land met daarom heen een hek van anderhalf meter hoog. Als ze sterk genoeg zijn zullen ze vanzelf over het hek heen vliegen de natuur in. Als het niet lukt blijven ze nog iets langer op het stuk land om het vliegen beter onder de knie te krijgen”, vertelt Piet.

Lees ook: Beroemd nest De Lutte weer bezet door twee ooievaars

De vogels blijven zo braaf liggen omdat ze in een soort van overlevingsmodus zitten. Als er teveel mensen zo dichtbij de vogels komen verslappen ze als het ware waardoor het plaatsen van een ring en het wegen en opmeten van de vogels erg gemakkelijk gaat.