Gezondheid

MS-patiënt Janneke hoopvol nu genezing stapje dichterbij is

Onderzoekers van het Radboudumc hebben meerdere DNA-varianten ontdekt die een verhoogd risico geven op de ziekte MS. De ontdekkingen bieden extra houvast voor gerichter onderzoek naar de bestrijding van de progressieve hersenziekte.

Een hoopvolle boodschap voor MS-patiënte Janneke Knol (25), die er vertrouwen in heeft dat er een medicijn komt tegen de progressieve hersenziekte. “Ik probeer niet teveel met de toekomst bezig te zijn, maar het geeft mij hoop dat er nieuwe dingen worden ontwikkeld die er misschien voor zorgen dat de ziekte niet verergerd” vertelt ze.

Janneke moest veel inleveren sinds ze in 2014 werd gediagnosticeerd met MS. “Zowel fysiek als cognitief heb ik veel last van de ziekte. Mijn studie heb ik niet kunnen afronden en ik heb vaak een rollator nodig om me te kunnen verplaatsen.”

Onbegrepen en eenzaam

Ook al moest Janneke al op jonge leeftijd met zulke forse gezondheidsklachten leven, ze zit niet bij de pakken neer. “Ik woon samen, ben lid van twee studentenverenigingen en ik heb een hele leuke baan. Soms voel ik me wel wat onbegrepen en eenzaam, maar ik heb een psycholoog die ik dan om hulp kan vragen.”

Lees ook: Sven van 11 heeft spierziekte, maar is ‘actieheld van het jaar’

De onderzoeksresultaten geven haar vertrouwen dat ze in de toekomst nog steeds zo vol in het leven kan blijven staan. “Ik denk niet dat ik ooit van de ziekte af kom, sommige schade is aangericht en niet meer te herstellen, maar omdat ik zo jong ben kan ik wel profiteren van de nieuwe ontwikkelingen.”