Politiek

Zieke militairen verbijsterd: onderzoek naar gevaarlijke burnpits bleef jarenlang op de plank liggen

Militairen die op missie ziek zijn geworden van burnpits zijn verbijsterd. Een rapport van TNO over de gevaren van deze openbare afval-verbrandingsplaatsen is jarenlang in een la blijven liggen.

TNO had in 2012 de opdracht van het ministerie van Defensie gekregen om de gevaren van die burnpits te onderzoeken. De resultaten van dat onderzoek zijn alleen nooit openbaar gemaakt. Dat meldt EenVandaag. Het rapport van TNO dateert van maart 2013, maar is tot nu toe niet actief naar buiten gebracht door het ministerie.

Volgens toxicoloog Martin van den Berg, die op verzoek van EenVandaag het rapport bekeek, is de uitkomst duidelijk: “Er is een verhoogd risico voor mensen die in aanraking zijn gekomen met burnpits op een missie.” Tijdens missies wordt al het afval verbrand in kuilen, omdat het te gevaarlijk is om het daar achter te laten. Het onderzoeksinstituut heeft een burnpit gesimuleerd en daar onder andere plastic afval, verfblikken en isolatiemateriaal in verbrand.

Longproblemen

“Je ziet bij de verbranding stoffen ontstaan die slecht zijn voor je gezondheid, zoals PAX en chloor in hoge concentraties. TNO heeft ook onderzoek gedaan met longcellen en dan zie je ook dat daar schade ontstaat. Je kan dus concluderen dat deze stoffen ervoor zorgen dat de kans groot is dat je problemen krijgt met je longen”, zegt Van den Berg.

Veel gezondheidsproblemen door burnpits

Honderden militairen hebben gezondheidsklachten opgelopen doordat ze in aanraking kwamen met burnpits. Die klachten lopen uiteen van longziektes tot hartproblemen. De verbazing over het niet naar buiten brengen van het rapport is dan ook groot bij de meesten van hen. Dat is ook het geval bij de nu 58-jarige Johan Smit uit de reportage bij dit artikel. Hij kwam tijdens zijn missie in Afghanistan op de basis in aanraking met burnpits, waar allerlei afval werd verbrand. Eenmaal thuis bleek hij ernstig ziek te zijn.

ANP/Redactie