Onderzoek: geen opzet bij lek troepen Syrië

DEN HAAG (ANP) – De saillante onthulling van de namen van twee Syrische strijdgroepen die steun van Nederland kregen, was een menselijke fout. Op geen enkel moment is gebleken dat het om een opzettelijk lek ging bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat blijkt uit een intern onderzoek naar de affaire.

De namen van de groepen waren uit veiligheidsoverwegingen tot staatsgeheim verklaard. De strijders zouden gevaar lopen als hun namen bekend zouden worden. De namen kwamen naar buiten in documenten die de krant Trouw en het programma Nieuwsuur hadden opgevraagd voor nader onderzoek. Ze waren niet onleesbaar gemaakt.

Verantwoordelijk minister Stef Blok noemde het incident betreurenswaardig. Volgens de onderzoekers komt de fout door een samenloop van omstandigheden. Het ging om een grote hoeveelheid documenten met veel lakhandelingen. Ook onder meer software en werkruimten waren niet optimaal. Daarnaast speelde ook de onervarenheid van de medewerkers een rol. Niemand heeft ,,strafrechtelijk verwijtbaar” staatsgeheime of vertrouwelijke informatie gelekt door deze niet weg te lakken.