Ondernemers Den Haag zonder klanten door boerenprotest

Voor ondernemers in de binnenstad van Den Haag heeft het boerenprotest van woensdag behoorlijke gevolgen. Vanwege de wegafsluitingen lopen ze de helft van hun klandizie mis. “Maar ik sta achter de boeren, dan maar geen omzet”, aldus Dowie Walta.

Walta is de eigenaar van Broodje van Dootje, een broodjeszaak vlakbij het Binnenhof. Tijdens de vorige boerendemonstratie, begin oktober, zag hij zijn omzet nog stijgen. “Toen had ik een leuke dag, want toen mochten ze wel verder komen en rondlopen.”

‘De zaken gaan niet goed’

Hoe anders was woensdag. Boeren mochten niet in de straat van de broodjeswinkel komen en ook vaste klanten wisten de zaak niet te vinden. “De zaken gaan vandaag niet zo goed. De meeste mensen moeten thuiswerken en de mensen die hier naartoe wilden komen die kunnen niet komen. Busverkeer, tramverkeer, alles ligt plat.”

Voor Walta betekent de onbereikbaarheid de helft van zijn dagomzet, maar hij staat vierkant achter de boeren. “Ik vind het een goede zaak. Dus dan maar een dag geen omzet.”

Boerenprotest met gevolgen

Ook de eigenaresse van een kleding- en schoenenwinkel aan de Herengracht mist woensdag de helft van haar omzet. “Dat is best veel. We zijn een democratisch land, dus we moeten in staat zijn om te protesteren. Maar niet te vraag graag.”

Lees ook: Boerenprotest dreigt te escaleren: trekkers blokkeren tramlijnen, boeren scanderen leuzen

Het boerenprotest had nog meer gevolgen. De boeren protesteerden vandaag op het Malieveld. Daar staat momenteel een grote tent van Cirque du Soleil.  De voorstelling van de wereldberoemde show die woensdagavond op de agenda stond, is afgelast. “Je komt de stad bijna niet in en dan moet je nog langs alle tractoren op het Malieveld bij de tent zien te komen. Dat leek ons voor onze bezoekers geen goed idee”, zegt een woordvoerder van organisator Mojo.