Dieren

Onderkoelde ree gered uit ijskoud water in centrum van Den Bosch

Een onderkoelde ree in de Zuid-Willemsvaart in het hart van Den Bosch stierf vandaag bijna een wisse verdrinkingsdood. De plaatselijke dierenambulance en de brandweer konden het diertje net op tijd redden.

Het reetje beleefde een behoorlijk stressvolle middag, vertelt Karo van Dierenambulance Den Bosch aan Hart van Nederland. “Eerder kregen we al twee meldingen dat de ree in Den Bosch-zuid liep en richting de stad koerste. Kort daarop kwam de melding binnen dat hij in de Zuid-Willemsvaart lag.”

Dier in nood

Normaal handelt de dierenambulance geen meldingen over hoefdieren uit, maar omdat Karo en haar collega Maaike toevallig in de buurt waren, besloot het duo toch te helpen. “Een dier in nood, is een dier in nood. Maar we kennen het water waarin het lag, dus hebben we ook direct de brandweer ingeschakeld.”

Dat bleek een goede zet, uiteindelijk heeft de brandweer de onderkoelde ree uit het water gered. “Het was totaal in shock. We hebben overlegd met een boswachter en een dierenarts. Daarop hebben we het afgedroogd, op laten warmen en geprobeerd uit te zetten. Dat lukte niet, dus hebben we het dier nogmaals afgedroogd en naar een ander gebied gereden. Daar liep het zelfstandig weg.”

Geen verwondingen

Het dier leek met de schrik te zijn vrijgekomen, stelt Karo. “Maar je weet het nooit. Ze zijn kwetsbaar en je weet niet waarvan het is geschrokken. Daarna heeft het ook nog eens een half uur in het ijskoude water gelegen. Dat is heel stressvol voor zo’n ree, we hopen dat hij het nu goed maakt.”

Beeld: Bart Meesters